Annons
Annons
På svarta listan hamnar man om man vägrar följa Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) råd att ersätta sina kunder. Foto: GettyImages

På svarta listan hamnar man om man vägrar följa Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) råd att ersätta sina kunder. Foto: GettyImages

Nyhet

Svarta listan 2019: Här är resebranschens värstingar

Ryanair är tillbaka i toppen. Eller tillbaka nere på botten, om man så vill. För att bli etta på svarta listan är inget man så gärna skryter med.

Text: Per J Andersson • 2019-09-18 Uppdaterad 2021-06-23

När vi reser är det flyget vi har mest strul med. I alla fall om man ska döma efter Vagabonds och Råd och Röns svarta lista. 26 av de 41 reseföretagen på listan är flygbolag. Resten – en minoritet – utgörs av en blandning av bokningssajter, resebyråer, hotell, stuguthyrare och campingar.

Anledningen till flygstrulet är att det är trångt i luften. Framför allt över Europa. Samtidigt är flygbolagen, såväl lågprisbolagen som de traditionella flygoperatörerna, så hårt ekonomiskt pressade att de låter sina flygplan göra fler flygningar per dag än tidigare. Det leder till en situation där minsta avvikelse snabbt fortplantar sig i systemet och leder till förseningar också på de flygningar som planet ska göra senare samma dag.

Ryanair i botten

På svarta listan hamnar man om man vägrar följa Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) råd att ersätta sina kunder. För fem år sedan var Ryanair värst av de värsta. Men sedan var det dags för skifte på svarta listans skamfulla förstaplats. Ett par år toppades listan av Norwegian som konsekvent vägrade ersätta sina kunder på grund av förseningar med det nyinsatta flygplanet Boeing 787 Dreamliner. Flygplanstypen drabbades av många barnsjukdomar och utnyttjades dessutom hårt i tajta flygscheman på långflygningar till Thailand och USA.

Sedan var det dags för det ungerska lågprisflygbolaget Wizz Air att vara värst av de värsta. Ifjol toppades listan av Primera Air, som flög åt charterarrangören Solresor. Men bara en vecka efter att Vagabond i slutet av september 2018 publicerat svarta listan gick det danska charterflygbolaget i konkurs.

Nu är alltså Ryanair tillbaka på den föga smickrande förstaplatsen. 

Ryanair ogillade från början EU-förordning 261/2004 som ger resenärerna rätt till ekonomisk ersättning vid förseningar. Flera fall Ryanair vägrade betala drevs därför vidare till domstolar.

– De vägrade till och med att låta sig delges av Nyköpings tingsrätt [rättsfall som berör Ryanair hamnar där, eftersom bolaget har sin svenska bas i den kommunen], vilket blev en riksnyhet. Sedan gav de sig och började betala, säger Stephan Eriksson, som är en av världens mest erfarna flygrättsadvokater.

Nu är det irländska lågprisflygbolaget i hetluften sedan det fått böter på närmare 20 miljoner kronor för att det hösten 2017 ställt in flyg på ett felaktigt sätt.

– De har dessutom problem med leveranser av Boeing Max 8:an [som fått flygförbud efter två uppmärksammade dödsolyckor i Indonesien och Etiopien]. De skulle ha fått fem nya plan, som nu har försenats till tidigast januari 2020. Det kostar pengar, säger Stephan Eriksson.

Sas sköter sig

Men det är inte bara lågprisflygbolagen som vägrar rätta sig efter EU:s förordning och ARN:s beslut. På svarta listan hittar vi även flygbolag som Lufthansa, Finnair, Turkish Airlines, Brussel Airlines, Air China och Iberia. Och vi resenärer har blivit mer missnöjda. Så kan man tolka det faktum att antalet ARN-anmälningar har ökat kraftigt de senaste åren.

– Finnair har jag särskilt negativ erfarenhet av. De tycks ha satt i system att inte betala i enlighet med EU 261/2004, inte ens i uppenbara fall. Jag är förvånad över att de inte har fler case hos Allmänna reklamationsnämnden, kommenterar Stephan Eriksson och tillägger:

– SAS är däremot ett bolag som sköter sig och betalar då de ska. 

Flera hundra tusen SAS-resenärer drabbades av vårens pilotstrejk. ARN fick in närmare 350 anmälningar. Men i slutet av augusti beslutade nämnden att SAS inte är skyldigt att ersätta dem. Flygbolaget, anser nämnden, har bevisat att strejken var en extraordinär händelse som legat utanför deras kontroll

Svarta listan 2019: Här är resebranschens värstingar
Mellan januari 2018 och augusti 2019 vägrade sammanlagt 41 reseföretag att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut att kompensera resenärerna för misstag de gjort. Illustration: Angelica Zander

Vi börjar från botten, men det kommer bara bli värre ju längre ner vi kommer. Först ut på plats 41 hittar vi inhemska Gotland Wisby Hotel Group.

Svarta listan

41. Gotland Wisby Hotel Group

Hotell Slottsbacken ville inte kännas vid bokningen som var gjord via en hotellbokningssajt, utan erbjöd samma rum för mer än tre gånger kostnaden. Så får det inte gå till, tycker ARN.

40. Djurslövs Brygghus

Det föll ner murbruk och damm från taket. Hotellet rekommenderas att återbetala 1 100 kronor för två hotellnätter som inte utnyttjades.

39. Air Baltic

Ett ärende med försenat flyg. ARN rekommenderar att resenären ersätts med 1 250 kr. Men Air Baltic vägrar.

38. Hotell Klippans Gästis

Hotellrummet var så kallt att det inte gick att sova i det. ARN rekommenderar att gästerna ersätts med 1 395 kr.

37. Hotell Maria Eriksson

Det här Göteborgshotellet hade missat att notera bokningen. Eftersom alla rum var upptagna när kunden anlände erbjöd man plats på ett annat hotell. ARN rekommenderar att kunden ersätts för mellanskillnaden på 1 490 kr.

36. Torsby Camping

Campingen hade till kundernas förtret makulerat bokningen av stugan. ARN rekommenderar att de ersätts med 1 590 kr eftersom de tvingades boka ett annat, dyrare boende.

35. LOT Polish Airlines

Ett ärende med försenad flygning. Företaget rekommenderas att ersätta kunden med 2 500 kr.

34. Tripsta.se/Travelplanet 24

Flyget var inställt och resenären fick köpa en ny, dyrare biljett. ARN rekommenderar att Travelplanet betalar mellanskillnaden på 3 071 kr. Men den grekiska resebyrån vägrar.

33. Germania Airlines

Ett ärende med försvunnet bagage. Flygbolaget bör ersätta kunderna med 3 850 kr.

32. Lofoten Workshop

Kunden avbokade sin resa mer än 30 dagar före avresan och skulle få tillbaka de 4 000 kr hon betalat in till detta Härnösandsföretag, men det fick hon inte. ARN rekommenderar att hon får det.

31. TAP Portugal Airlines

Flygningen blev inställd. ARN rekommenderar att resenären ersätts med 4 000 kr.

30. Swiss Airlines

Passageraren kom fram till slutdestinationen fem timmar senare än planerat. ARN rekommenderar att hon ersätts med 4 000 kr.

29. Hotelopia

Rummet stämde inte överens med beskrivningen på bokningssajten Hotelopia. ARN rekommenderar att kunden får tillbaka 4 253 kr. För brister på hotell bokade genom bokningssajter är det hotellet som ska ersätta. Men i detta fall handlade det om felaktigheter i hotellförmedlarens beskrivning av hotellet. 

28. Skepps i Motala

Kunden avbokade den bokade hyrvillan. Men trots att ARN rekommenderar att man återbetalar depositionen på 4 274 kr vägrar företaget.

27. Austrian Airlines

Ett ärende där ARN rekommenderar att det österrikiska flygbolaget ersätter resenären med 5 314 kr för kostnader i samband med en inställd flygning.

26. Ethiopian Airlines

Flygbolaget som har direktflyg från Stockholm till Addis Abeba tog betalt för tre biljetter istället för de två som bokades. ARN rekommenderar att kunden får tillbaka 5 533 kr.

25. Iran Air

Planet försenades fjorton timmar. ARN rekommenderar att kunden ersätts med 
6 000 kr. Iran Air vägrar.

24. Roland Lohr Gen Stahl

ARN rekommenderar att kunden ersätts med 6 432 kr för ett inställt och ett avbokat hockeyläger. Men Täbyföretaget vill inte det.

23. Easy Jet

ARN rekommenderar att det brittiska lågprisflygbolaget ersätter resenärerna med motsvarande 8 000 kr för ett inställt flyg mellan Östersund och London.

22. Kiss Airlines

Lågprisflygbolaget tog betalt för en biljett som inte var giltig. ARN rekommenderar att företaget ersätter kunden med 9 538 kr.

21. Booking.com

Resenären bokade hotell för nio nätter i New York för drygt 16 000 kronor. Tio dagar efter bokningen hörde Booking.com av sig och sa att man ville avboka hotellet eftersom “priset var för lågt”. Kunden fick betala ytterligare motsvarande drygt 12 000 kronor för rummet. Det är inte okej att göra så. Därför rekommenderar ARN bokningssajten att ersätta kunden för de extrakostnader som tillkom efter den ursprungliga bokningen.

20. Ethnic Travel (NS Travel)

Resenärerna missade flyget på grund av ändrad avgångstid. ARN rekommenderar därför Göteborgsföretaget att ersätta dem med totalt 27 650 kr.

19. Air Arabia

Ett ärende där bolaget rekommenderas att ersätta kunden med motsvarande 36 000 kr för en inställd flygning mellan Stockholm och Agadir.

18. Jet2

ARN rekommenderar att det brittiska lågprisflygbolaget betalar motsvarande 52 000 kr i ersättning för försenat flyg för en grupp på tretton resenärer.

17. Lilla Edets Buss/Taxi Lilla Edet

Två fall. I båda fallen uteblev den utlovade vinguiden på vinresan till Alsace. I ett av fallen erbjöds resenärerna ett tryckt kompendium om vin som ersättning. Ett flagrant löftesbrott. Så får det inte gå till. ARN rekommenderar att resenärerna ersätts med sammanlagt 8 000 kr.

16. Vueling Airlines

Två ärenden som rör försenade flyg. Det spanska flygbolaget rekommenderas att ersätta resenärerna med tillsammans motsvarande 8 000 kr.

15. Kiwi.com (före detta Skypicker.com)

Två fall. I det ena fallet ansågs inte biljetten vara giltig när kunden skulle gå ombord på planet. Hon blev då tvungen att köpa en ny biljett. ARN rekommenderar att bolaget ersätter med 3 837 kr. I det andra fallet var flyget från Stockholm till Paris inställt. ARN rekommenderar att företaget betalar de 10 016 kr som kundens nya biljetter kostade. Totalt ska bokningssajten betala 13 853 kr.

14. British Airways

Två ärenden. I det ena rekommenderar ARN det brittiska flygbolaget att ersätta elva passagerare med sammanlagt 66 000 kronor för försenade flyg i enlighet med EU-förordning 261/2004. Ärendet har på grund av flygbolagets trotsande av EU:s regler gått vidare till tingsrätten. I det andra har resenärerna nekats stiga ombord eftersom flygbolaget tagit bort bokningen utan att informera om det, varför ARN rekommenderar att de drabbade ersätts med 5 500 kr. ARN:s krav på British Airways blir då totalt 71 500 kr.

13. 2fly (UAB Skrydžiai)

Tre ärenden där denna litauiska nätresebyrå bland annat tagit betalt flera gånger för samma resa. ARN rekommenderar att kunderna ersätts med totalt 9 231 kr. På flera konsumentomdömessajter på nätet varnar resenärer för företaget efter att de känt sig lurade. Se upp för 2fly!

12. Air China

Tre ärenden som gäller en flygning som aldrig blev av och två förseningar. ARN rekommenderar det kinesiska företaget att betala tillbaka totalt motsvarande 20 800 kronor till resenärerna. 

11. Thomson Airways

Tre fall. ARN rekommenderar att det brittiska charterflygbolaget betalar totalt 12 000 kr till två resenärer för en flygning som blev sju timmar försenad. I två andra ärenden rekommenderas bolaget att ersätta sina kunder med totalt 36 000 kr – också då för försenade flygningar.

10. Qatar airways

Tre ärenden som bland annat rör försenade flyg och flyttade avgångar. ARN rekommenderar Qatar att ersätta kunderna med totalt 43 488 kronor.

9. Eurowings

Tre ärenden. Bagaget på skidresan blev tre dagar försenat. Det tyska lågprisflygbolaget ersatte med motsvarande 7 500 kr. ARN rekommenderar att de ersätter med ytterligare 46 000 kronor. I två andra fall rekommenderar ARN bolaget att ersätta resenärer med totalt 13 696 kr för förstört bagage och för kostnaden för en ersättningsresa. Totalt landar kraven på Eurowings på 67 196 kr.

8. Brussels Airlines

Fyra fall. Flyget mellan Göteborg och Bryssel blev försenat på grund av rök i kabinen och resenärerna missade därför sin förbindelse med ett annat flygbolag till Tanger. ARN rekommenderar Brussels Airlines att ersätta passagerarna med motsvarande cirka 14 000 kr. Ett annat fall handlar om bagage som flygbolaget kastat på grund av att det läckte, som ARN vill att kunderna ersätts för med totalt 15 000 kr. I två andra fall handlar det om förseningar. I det ena av dem köpte resenären en biljett med ett annat bolag för att komma iväg. Den kostnaden vill ARN att Brussels Airlines betalar. Totalt är det belgiska flygbolaget skyldigt sina missnöjda kunder 52 496 kr.

7. Finnair

Fyra fall som rör förseningar och inställda flygningar. ARN vill att Finnair ersätter sina resenärer med 107 000 kr, men det finländska flygbolaget håller inte med.

6. Norwegian

Sex ärenden som handlar om inställda flyg och förseningar. I ett fall ställdes flygningen till London in. Därefter försenades även ersättningsflyget. ARN rekommenderar att Norwegian ersätter de drabbade kunderna med totalt 53 723 kr.

5. Iberia

Sex ärenden. Fyra av ärendena rör förseningar där ARN rekommenderar att bolaget ersätter sina kunder med tillsammans 31 000 kr. Ett av fallen har tagits vidare till tingsrätten. De återstående två ärendena rör försenat bagage och återbetalning av en resa som inte har kunnat utnyttjas på grund av sjukdom. ARN rekommenderar att det spanska flygbolaget ersätter kunderna med totalt 64 400 kr.

4. Wizz Air

Nio fall där resenärerna drabbats av försening, inställda plan och vägrad ombordstigning. Totalt tycker ARN att Wizz Air bör ersätta sina drabbade resenärer med 44 248 kr, men det ungerska lågprisflygbolaget vägrar.

3. Lufthansa

I nio ärenden vägrar det tyska flygbolaget att ersätta resenärerna, trots att ARN slagit fast att resenärerna har rätt till ekonomisk kompensation. Sammanlagt handlar det om 61 191 kr. Det rör sig om förseningar och inställda flyg, men också om felaktigt utställda biljetter.

2. Turkish Airlines

I elva fall vägrar flygbolaget att ersätta resenärerna trots rekommendation från ARN. Det handlar om förseningar, inställda flyg och nekade ombordstigningar. Flygbolaget är skyldigt resenärerna sammanlagt 117 519 kr.

1. Ryanair

Så har vi kommit till ettan som är en bottennotering, eftersom detta är en svart lista. I totalt fjorton ärenden vägrar Ryanair att ersätta resenärerna för inställda flyg, förseningar och skadat bagage, trots att Allmänna reklamationsnämnden (ARN) rekommenderar det irländska lågprisflygbolaget att betala. Totalt handlar det om krav på 109 180 kr.

 

Svarta listan 2019: Här är resebranschens värstingar
Topp tre värstingar är Ryanair , Turkish Airlines och Lufthansa. Illustration: Angelica Zander

Så gör vi Svarta listan

Svarta listan görs i samarbete med konsumenttidningen Råd & Rön. Syftet är att varna för reseföretag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) rekommendationer. Alla ärenden på listan har bedömts av ARN:s jurister, som kommit fram till att företagen inte har följt de konsumentlagar och regler som finns i Sverige. Tre månader före publicering kontaktar vi ARN och begär ut alla ärenden där företagen inte följt rekommendationerna. För att vara säkra på att inget företag hamnar på listan som inte ska vara där kontaktar vi företag och anmälare före publicering och frågar om de har givit/fått kompensation.

Svarta listan 2019: Här är resebranschens värstingar

Svarta listan på tv

Se också diskussionen med Vagabonds redaktör om svarta listan i SVT:s Morgonstudio (inslaget började 6.50, alltså 50 minuter in i sändningen. 

SAS öppnar ny linje mellan Stockholm och Sevilla

Mer pengar till nattågstrafiken: "Vi vill öppna dörren för hållbara resor"

De vill göra det enklare att boka europeiska tåg


Text: Per J Andersson • 2019-09-18
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top