Den 10 mars var det premiär för Culinary Hotel Awards, med ambitionen att lyfta maten och drycken på Sveriges hotell. Under sex månader har juryn besökt hotell från Ystad i söder till Riksgränsen i norr; stora och små, välkända och helt anonyma. Först och främst listar vi de nominerade och vinnaren i kategorin för det bästa hotellet, sen listar vi några av vinnarna i de olika kategorierna.

Bästa gastronomiska helhetsupplevelsen

Drygt 100 personer kopplade till mat och dryck på hotell röstar fram de hotell i Sverige som de anser erbjuda den bästa gastronomiska helhetsupplevelsen. Det här är branschens eget pris! Vinnare: Grand Hôtel, Stockholm

De andra nominerade för kategorin i bokstavsordning.

  • At Six, Stockholm
  • Bank Hotel, Stockholm
  • Berns Hotel, Stockholm
  • Clarion Hotel Draken, Göteborg
  • Clarion Hotel Malmö Live, Malmö
  • Clarion Hotel Post, Göteborg
  • Elite Eden Park Hotel, Stockholm
  • Ellery Beach House, Stockholm
  • Ett Hem, Stockholm
  • Falkenberg Strandbad, Falkenberg
  • Grand Hôtel, Stockholm
  • Haymarket by Scandic, Stockholm
  • Hotel Diplomat, Stockholm
  • Hotel Frantz, Stockholm
  • Lydmar Hotel, Stockholm
  • Miss Clara By Nobis, Stockholm
  • Niehku Mountain Villa, Riksgränsen
  • PM & Vänner, Växjö
  • Stockholm Stadshotell, Stockholm
  • Stora hotellet, Umeå
  • Talldungen Gårdshotell, Brösarp
  • The Lamp Hotel, Norrköping
  • The Steam Hotel, Västerås
  • Villa Dagmar, Stockholm
  • Villa Dahlia, Stockholm
Checka in på Grand hotell för en gedigen matupplevelse. Foto: Magnus Mårding för Grand Hôtel

Hotellet med bästa frukosten

Kategorin bedömer frukosten ur ett helhetsperspektiv; hållbarhet, logistik, utbud, råvarukvalitet och kommunikation med gästerna. Vinnare: Hotel Ruth, Stockholm.

”I den här kategorin prioriteras idékraft, helhetssyn och viljan att erbjuda gästerna valmöjligheter, utan att för den skull locka till överflöd och frosseri. Hotel Ruth serverar en väl genomtänkt och välbalanserad frukost som är både traditionell och modern, både naturligt enkel och snudd på syndigt lyxig.”

Bästa hotellrestaurangen

Kategorin hyllar restauranger som bjuder på en upplevelse där kreativitet, råvarukvalitet, bemötande och hållbarhet står i centrum. Vinnare: Villa Skärtofta, Vår Gård, Saltsjöbaden

Vilken ynnest för ett hotell att kunna erbjuda sina gäster den här gastronomiska upplevelsen; en upplevelse som pendlar mellan avspänd personlighet och stram elegans – och som alltid sätter råvaran, kreativiteten och hantverket i centrum.

Läs också: Skånes bästa hotell – intimt, lantligt och en matupplevelse

Bästa hotellbaren

Kategorin belönar barer som står i mängden; som kan mäta sig med internationella hotellbarer i fråga om kvalitet, utbud, ambience och bemötande. Vinnare: Le Hibou, Bank Hotel, Stockholm.

”För er passion och för er ivriga vilja att sprida kunskap om kvalitetsviner till era gäster – år efter år. Er källare är inte bara spektakulär i omfång, utan även i urval och fingertoppskänsla. Ni är en förebild och ett föredöme för branschen!

Hotellet med bästa helhetsupplevelsen

Kategorin belönar hotell med tydligt fokus på hållbarhet, ledarskap, personlighet och nya gastronomiska initiativ som skapar mervärden för gästerna. Vinnare: Hotel Fratelli, Karlstad

”I den här kategorin behöver du inte vara bäst i en enskild gren, men däremot vara den av de bästa i alla grenar; från den arla frukosten till sängfösaren – och allt där emellan. Av alla 10-kampare som är nominerade i den här kategorin, är det ni som visar upp den största bredden, den tydligaste passionen och den vassaste helhetsupplevelsen.

Fler hotellnyheter: 8 nya spännande hotell i Sverige 2025

Hotel Fratelli i Karlstad prisas för att vara bland de bästa i alla grenar. Foto: Hotel Fratelli

Hotellet för vinälskaren

Kategorin belönar hotell där vinerna ägnas extra stor uppmärksamhet; sett till utbud, kunskap, hållbarhet och nytänkande. Vinnare: Stockholm Stadshotell, Stockholm

Hotellet med det bästa kaffet

Kategorin lyfter fram hotell med ett extra stort engagemang för kaffe, främst ur ett kvalitets- och hållbarhetsperspektiv. Vinnare: Nääs Fabriker Hotell & Restaurang, Tollered.

Hotellet för vegetarianer

Kategorin premierar hotell med ett genuint intresse för att öka andelen växtbaserade livsmedel och kommunicera detta till såväl medarbetare som gäster. Vinnare: Scandic Oceanhamnen, Helsingborg

Bästa hållbara hotellet

Kategorin lyfter hotell med tydlig fokus på hållbarhet, där säsong, ursprung, energieffektivisering, matsvinn och kommunikation med gästerna väger tungt. Vinnare: Wanås Restaurant Hotel, Knislinge

Läs om alla nominerade och vinnare på restaurangvarlden.se.