Annons
Annons
Bild: Boeing

Bild: Boeing

Nyhet

Boeings hypersoniska plan kan ta dig mellan New York’�London på 2 timmar

Boeing har avslöjat preliminära planer på ett passagerarflyg som skulle kunna nå en hastighet på Mach 5. Det är riktigt, riktigt snabbt.

Text: Johanna Jackson • 2018-06-29 Uppdaterad 2021-06-23

Om Boeings nya hypersoniska plan skulle bli verklighet skulle man kunna flyga till de flesta platserna på jorden på mellan en och tre timmar. Till exempel skulle man kunna flyga till Tokyo från Los Angeles på tre timmar, eller mellan London och New York på två. Det berättar en talesperson på Boeing till Travel + Leisure. 

Planerna på modellen, som ännu inte fått ett namn, avslöjades på en flygmässa i Atlanta förra veckan.   

Hypersoniskt betyder att planet skulle komma upp i hastigheter på Mach 5 – vilket är betydligt snabbare än ett överljudsplan, som är definitionen på luftfarkoster som når mer än Mach 1, alltså lika snabbt som ljudet.  

Det skulle innebära att flygplanet flög i hastigheter på cirka 6 700 km/timme. I jämförelse är normalhastigheten för moderna passagerarflygplan mellan 770 km/h och 900 km/h, enligt Daily Mail.

Det kommer dock dröja innan Boeings superplan lyfter mot skyarna. Enligt flygtillverkarens nuvarande uppskattningar borde ett hypersoniskt plan kunna bli verklighet tidigast runt 2030–2040. 

Även miljardären Richard Branson har planer på ett supersnabbt plan. Om allt går som det ska kan testflygningar av överljudsplanet Boom inledas redan 2023. 

SAS i botten när världens punktligaste flygbolag listas

Snart blir det billigare att flyga till Japan

Portugal: 11 saker att göra under en weekend i Porto


Text: Johanna Jackson • 2018-06-29
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen