Annons
Annons

1362277.jpg

Restips

Här är flygplanet som ska ta dig från New York till London på 3,5 timmar

Superplanet XB-1 kommer att nå hastigheter snabbare än ljudet och förväntas att göra sin första testflygning vid slutet av 2017.

Text: Johanna Jackson • 2016-11-28 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

I november avslöjade det USA-baserade start up-företaget Boom Technology en tvåsitsig prototyp av deras överljudshastighetsflygplan XB-1. Prototypen som fått smeknamnet “Baby Boom” är en nerskalad variant av ett större passagerarflygplan som företaget håller på att utveckla och som kommer att flyga 2,6 gånger snabbare än nuvarande kommersiella passagerarflygplan, skriver Time och hänvisar till Wall Street Journal.

Det innebär att en flygresa mellan London och New York, som i dag tar cirka 8 timmar skulle ta cirka 3,5 timmar. Men det dröjer ett tag innan flygresor som krossar ljudvallen blir tillgängliga för gemene man. Enligt Time hoppas företaget att den fullskaliga modellen, som har plats för mellan 45 till 55 passagerare, kommer att göra sin första flygning år 2020.

Här är flygplanet som ska ta dig från New York till London på 3,5 timmar
Interiören på XB-1. Bild: Boom Technology.

En av de största investerarna i de nya rekordflygplanen är den brittiska miljardären Richard Branson som har option på de tio första flygplanen. Förutom att vara en känd äventyrare har Branson även grundat och investerat i en rad flygbolag genom riskkapitalgruppen Virgin Group.

När XB-1 väl är i trafik beräknas priset på en flygresa mellan New York och London att kosta runt 5 000 dollar, eller cirka 46 000 kronor. 

Boom Technology är dock inte det enda bolaget som tävlar om att bli det “nya Concorde-planet” – ett överljudsflygplan för passagerartrafik som togs ur drift 2003. Flygplanstillverkaren Aerion, också från USA, planerar att få ut sin modell AS2 på marknaden år 2023.

Smarta kartan som låter dig fuska dig till gratis wi-fi på flygplatsen

Här är resväskan som du kan åka på som en miniscooter


Text: Johanna Jackson • 2016-11-28
RestipsFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top