Nyhet

Chans till billiga Turkietresor

Håll utkik efter rea på Turkietresor de närmaste veckorna. Sommarens populäraste semesterland blir Spanien – oväntat nog inte Turkiet – och det gör att det kommer att finnas god chans till billiga resor.

Text: Redaktionen • 2013-02-12

Chans till billiga Turkietresor

Håll utkik efter rea på Turkietresor de närmaste veckorna. Sommarens populäraste semesterland blir Spanien – oväntat nog inte Turkiet – och det gör att det kommer att finnas god chans till billiga resor.

Nu längtar svenskarna efter sol och värme. Många solsäkrar sin sommar redan nu och antalet bokade resor har ökat med tolv procent jämfört med förra året. Nästan hälften av svenskarna planerar en resa i sommar, visar årets upplaga av Tickets stora sommarundersökning Ticket Collection.

Har du funderat på att resa till Spanien? Då är du inte ensam. Bokningarna hit har ökat med 18 procent och det är framför allt till Mallorca och Barcelona vi vill. Men även Kanarieöarna har dykt upp som en sommarfavorit med Gran Canaria i spetsen.

Turkiet på andra plats
Semesterfavoriten Turkiet har legat i topp på listan i sex år, men blir nu alltså petad av Spanien till en god andraplats. I Turkiet får man mycket för pengarna, och klimatet är solsäkert. Orterna Bodrum, Dalaman och Izmir blivit allt mer populära. Men det är fortfarande klassiska Antalya som är årets absolut mest bokade sommardestination.

– Researrangörerna har satsat stort på Turkiet inför sommaren, och verkar ha överskattat efterfrågan. Det gör att man kan förvänta sig en prissänkning på Turkietresor närmaste veckorna, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

På tredjeplats över semesterländerna kommer Grekland. Tron på det krisdrabbade landet är tillbaka.
– Förra sommaren fanns en oro över att man som Greklandsresenär inte skulle kunna få ut pengar, till och med att vattnet skulle ta slut på öarna. Inget av detta besannades, säger Martin Durnik på Ticket.

Flygkonkurser gör oss mer vaksamma
I undersökningen ser man flera andra trender inför sommaren 2013. Förra årets många flygbolagskonkurser har gjort många svenskar mer vaksamma när de bokar årets semester. Hela en tredjedel uppger att konkurserna har påverkat resplanerna – de är noggrannare med vilket flygbolag de väljer att resa med, fler bokar med etablerade aktörer och tar avbeställningsskydd.

Att flyga bekvämt från en flygplats som ligger nära hemmet har numera blivit en vana för många. Charterarrangörerna fortsätter att satsa på lokalflyg, från bland annat Västerås och Örebro.
En annan tydlig trend är fokus på sundhet och hälsa. Ofta lyfter researrangörerna fram kändiskockar och träningsmöjligheter på sina anläggningar.

Boka flyg själv
Den tredje tydliga trenden är att även reguljärflygen erbjuder allt fler sol- och badorter. Tidigare har lågprisflyget tagit upp kampen med charterflyget om resenärerna.

Nu har även de traditionella flygbolagen hakat på, vilket bäddar för bra priser för oss som reser.

Mer från undersökningen:
– Så många som 70 procent av 18–29-åringarna använder sig av sociala medier på resan.
– 3 av 10 svenskar kan tänka sig att ha sex på ett flygplan.
– Boken och telefonen är viktigast i handbagaget – 46 respektive 45 procent packar dessa.

Om undersökningen
Ticket Collection presenteras två gånger per år, inför sommarsäsongen och inför vintersäsongen. Drygt 400 resesäljare hos Ticket har granskat utbudet från de stora arrangörerna och jämfört med vad kunderna efterfrågar i sommar. Dessutom har resebyrån låtit genomföra en enkätundersökning med drygt 1 000 svarande, i ett representativt urval.

De mest populära länderna sommaren 2013:
1. Spanien
2. Turkiet
3. Grekland
4. USA
5. Italien
6. Cypern
7. Storbritannien
8. Frankrike
9. Kroatien
10. Bulgarien

De mest populära destinationerna sommaren 2013:
1. Antalya (Turkiet)
2. Mallorca (Spanien)
3. Kreta (Grekland)
4. Cypern
5. Rhodos (Grekland)
6. New York (USA)
7. London (Storbritannien)
8. Barcelona (Spanien)
9. Rom (Italien)
10. Split (Kroatien)

Text: Barbro Janson Lundkvist


Text: Redaktionen • 2013-02-12
Nyhet

Scroll to Top