Annons
Annons

Livio De Marchis fiol-flotte i Venedig. Foto: Stefano Mazzola/Awakening /GettyImages

Italien

Därför flyter en enorm fiol genom Venedig

En ny dag ska gry för Venedig och stadens konstnärer och hantverkare hoppas stadens invånare och konstnären Livio De Marchi.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-09-22 Uppdaterad 2021-09-23

För en dag fick Venedigs klassiska gondoler paddla åt sidan för en musikalisk flotta – bokstavligt talat. Det är den venetianska konstnären Livio De Marchi som är i farten igen med en tolv meter fiol-flotte. På fiolen fanns en stråkkvartett bestående av tre violinister och en cellist som spelade Vivaldis klassiker för omgivningen. Tidigare har konstnären bland annat skapat en flytande bil och en hästdragen kärra likt den i disneyfilmen Askungen. 

Flotten döptes till Noaks ark – som en symbol för att staden åter öppnat upp för omvärlden och som en tribut för pandemins offer, men och att bättre tider väntas för stadens konstnärer. 

Venedig och Vivaldi möts på vattnet. Foto: Stefano Mazzola/Awakening/GettyImages

Venedigs hantverkare och konstnärer har länge varit världskända, bland annat inom träsniderier och glasblåsning. Men redan innan pandemin har många haft svårt att överleva på sin konst i och med turistbutikerna och deras billiga imitationer. När pandemin drabbade staden var det som att mattan drogs undan för många av de stretande konstnärer och hantverkare som lyckats stanna kvar.

Venedig, och särskilt dess invånare, har länge velat sätta stopp för massturismen och känslan av att stadens är ett slags Disneyland för turister. Livio De Marchis fiol-flotte vill framhålla den strävan och symbolisera att bättre tider väntar för stadens konstnärer.

Läs mer: Därför flyter en enorm fiol genom Venedig

Här sjösätts fiol-flotten


Text: Helle Kikerpuu • 2021-09-22
ItalienNyhetVenedig

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen