Annons
Annons
Vackra hus, Europas längsta träpir och en oändlig sandstrand. Vi delar tips till Sopot på Polska rivieran. Foto: Gettyimages.

Vackra hus, Europas längsta träpir och en oändlig sandstrand. Vi delar tips till Sopot på Polska rivieran. Foto: Gettyimages.

Polen

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran

Den Polska rivieran består av 50 mil sandstrand som sträcker sig längs med Östersjön. Mellan de två städerna Gdynia och Gdansk ligger kurorten Sopot – en bra utgångspunkt för dig som är sugen på att upptäcka Polens semesterparadis.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-09-04 Uppdaterad 2022-02-15

6 saker att göra i Sopot

1. Sopots strand & pir

Längs med hela Sopots kust breder en enorm sandstrand ut sig. Här hittar du både volleybollnät och serveringar utströsslade. Paralellt med stranden går en gång- och cykelbana som gör att du enkelt tar dig fram längs med Gdańskbukten. Ett landmärke för Sopot är den 512 meter långa piren Molo som går från Sopots centrum rakt ut i vattnet. Europas längsta träpir till och med! Byggd 1827 med både en båthamn och restaurang längst ut.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
Europas längsta träpir Molo har blivit något av ett landmärke för Sopot. Foto: Gettyimages.

2. Spa & massage

Den som drömmer om massage, ansiktsbehandling, pedikyr & tandblekning ska slå till i Polen. Skönhetsbehandlingarna är ofta mycket prisvärda. Lyxhotell som Sheraton Sopot och Sofitel Grand Sopot har båda lång historia av att erbjuda spa. Mera Spa på Marriott Hotel är ett annat spa som rankas bland Sopots bästa. Bokar du in dig på en behandling där får du även tillgång till hela spaavdelningen för bara 90 kronor extra.

Den som är sugen på att basta bokar in sig hos M15 – Polens enda strandbastu med panoramafönster ut mot havet. De går även att boka exklusivt och hänger ihop med den populära strandrestaurangen M15 som drivs av en av Polens främsta kockar.

3. Prunkande parker

Över 60% av Sopots stadskärna består av grönområden. Här finns flera parker, bland annat den stora Tricity Landscape Park som inkluderar tio naturreservat. Det finns både cykel- och vandringsleder som tar dig förbi Sopots naturområden. Ett tips är parken Oliwski med sin katedral, rokokopalats och gamla klosterträdgårdar. I området Oliwa slöts även fredsavtalet mellan Polen och Sverige 1926, den så kallade “freden i Oliwa”.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
Rokokopalatset i Oliwskiparken med sin prunkande trädgård. Foto: Gettyimages.

4. Halvön Hel

Från Sopots pir kan du ta båten ut till halvön med det roliga namnet: Hel. En landtunga som går ut i havet med vackra vita sandstränder och längst ut orten Hel som gått från fiskeby via populär kurort och viktig militär bas till populärt turistmål. På halvön finns tre fyrtorn och en kyrka från 1400-talet att klättra upp i. Till orten Hel kan du ta tåget från Sopot, då passerar du även staden Gdynia som tillsammans med kuststäderna Gdansk och Sopot bildar Trestaden.

5. Gamla stan i Gdansk

Strosa runt bland rådhus, kyrkor, gränder och pittoreska torg i Gdansk gamla stadsdel. Här är det fullt av historiska sevärdheter. Ta dig ned till kajen vid Motlawafloden och promenera över broarna och spana på fartyg. Missat inte heller marknaden Jarmark sw. dominika som äger rum i slutet av sommaren i Gdansk gamla stadsdel. En folkfest där gatorna kantas av försäljare som säljer allt från hantverk och kläder till lokala matprodukter.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
Gdansk gamla stadsdel är fullt med vackra hus och pittoreska gränder att strosa i. Foto: Gettyimages.

6. Muralmålningar i Zaspa

Gdansk har en lång historia av muralmålningar, det vill säga enorma målningar som görs utanpå husfasader ofta med syfte att kommunicera ett budskap. Förr handlade det om kommunistiska budskap beställda av staten när reklamskyltar var förbjudna, idag används de för mer konstnärliga uttryck. I det miljonprogramliknande bostadsområdet Zaspa i Gdansk finns drygt 50 enorma muralmålningar. Guidade visningar finns att boka, men det går bra att strosa runt själv också.

6 restauranger/caféer

1. Restauracja Bazar

Bazar ligger intill floden mitt inne i Gdansk och bjuder på läckra polska rätter med hipp inramning. Om du äter kött finns det en sak du absolut inte får missa under din polska vistelse: vildsvinet hos Bazar. Låt oss tillägga äppelkakan också. Och när vi ändå håller på: Zurek – den polska syrade rågsoppan. Vi drömmer fortfarande om lunchen här.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
En rätt ingen Gdanskbesökare bör missa: vildsvinet hos Bazar. Foto: Sofia Zetterqvist.

2. L’Éntres Villes

Dinera under natthimlen i ett orangeri eller under kristallkronor på lena sammetssoffor i salongen. L’Éntres Villes i Sopot är inte bara otroligt flott med dressad serveringspersonal och amuse-bouche innan förrätten, det är även gott. Vinfantasten slår sig ned i vinrummet som har årgångsviner från hela världen.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
En fontän välkomnar dig vid L’Éntres Villes. Foto: Sofia Zetterqvist.

3. Bar Przystan

Bar Przystan har länge varit ett populärt stammishak bland polackerna själva. Restaurangen öppnade på 90-talet i en ombyggd toalett nere på Sopots strand. Här äter du färsk fisk med potatisplättar, fish & chips i polsk stil eller fisksoppa i den stimmiga lokalen eller ute på sanden. Det är enkelt, fokligt och ljuvligt gott.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
Bar Przystan är inredd med fiskenät och gamla skepp på väggarna. Foto: Sofia Zetterqvist.

4. Karczma Irena

I källaren av pensionatet Irena ligger Karczma Irena, en restaurang inredd som en polsk traditionell pub. Hos Karczma Irena äter du enklare polska rätter som kommer i enorma portioner. Gott, trevlig stämning och mysig liten uteservering omhuldad av gröna växter centralt i Sopot.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
Polsk husmanskost i lummig inramning. Foto: Sofia Zetterqvist.

5. Wedel

Älskar du choklad? I Polen finns kedjan tilliak chokladparadiset Wedel. Ett besök på en Wedel är närmast ett måste under en Polenresa. I Sopot hittar du Wedel på gatan Monte Cassino i centrum. högklassiska chokladprodukter. Här kan du köpa alltifrån chokladtryfflar till chokladcroissanter till den klassiska rinnande, heta chokladen. 

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
Missa inte den tjockt flytande varma chokladen hos Wedel. Foto: Sofia Zetterqvist.

6. Ole Swawole

I en beige byggnad som inte ser mycket ut vid första anblick ligger glassbolaget Ole Swawole. De tillverkar hantverksglass i perfekt krämig konsistens och riktiga smaker. För den som gillar affogato (espresso med en kula vaniljglass i) serveras även det! Du hittar glassen strax utanför parken Oliwski.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
Hantverksglass i diskret förpackning. Foto: Sofia Zetterqvist.

Boende i Sopot

Om du är ute efter en sparesa så är tipset att boka in sig på något av spahotellen i Sopot. De mest klassiska är redan nämnda. Ett i den något lägre prisklassen är Radisson Blu Sopot Hotel där fri tillgång till spaområde med bastu och pooler ingår. Det går att hitta rum för 675 kronor/natt via Booking. Ett enklare hotell utan spaavdelning är det charmiga pensionatet Irena där du bor från 270 kronor/natten. Föredrar du stadsliv framför strandhäng är tipset att vända på steken och istället bo i Gdansk och åka över till Sopot på dagsutflykt.

Mini-guide till Sopot på Polska rivieran
Twin room på Radisson Blu Hotel i Sopot. Foto: Sofia Zetterqvist.

Resa till Sopot

Enklast tar du dig till Sopot med flyg eller färja. Ryanair och Wizz Air flyger direkt från Skavsta till Gdansk, resan tar ungefär en timme och kostar från 140 kronor. Stena Line kör en bilfärja mellan Karlskrona och Gdynia och med Polferries kan du ta bilfärja mellan Nynäshamn och Gdansk.


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-09-04
PolenGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top