Annons
Annons
En kvinna som går på en gata i Seoul, Sydkorea

Kan drömprinsen finnas i Sydkorea? Foto: GettyImages

Nyhet

Därför lockas resenärer till Sydkorea i jakt på kärlek

Romantiska K-draman från Sydkorea framställer männen som romantiska och väluppfostrade. Jakten på drömprinsen tar kvinnor till andra sidan jorden, men finns han där?

Text: • 2022-08-21 Uppdaterad 2022-08-24

Sydkoreanska serier och filmer har de senaste åren blivit otroligt populära utanför landet, speciellt i Europa och USA. 2019 gjorde Netflix sin första originalsatsning i landet i och med skräckserien Kingdom, och därefter har populära serier radats upp – Crash landning on you, When the Camellia Blooms och monsterhiten Squid Game är bara några. Även på filmfronten har landet uppmärksammats utanför Sydkoreas gränser. Filmen Parasit vann sammanlagt fyra Oscars 2020, bland annat för bästa film.

Forskaren Min Joo Lee, som studerar genus och etnicitet i Sydkorea och skriver boken ”Racialized Erotics: Korean Television Dramas, Sex Tourism, and Interracial Relationships”, säger sig se en ”Netflix-effekt” där serierna lockar tittarna att besöka Sydkorea. Men inte vilka som helst.

Jakten om drömprinsen

Min Joo Lee observerade kvinnliga turister i Seoul och la märke till att resenärer från Europa och USA betedde sig lite speciellt. Till skillnad från asiatiska resenärerna, som verkade bocka av de sedvanliga sevärdheterna under dagen, verkade de västerländska turisterna intresserade av andra saker. De gick ofta inte ut förrän senare på dagen. Hon bestämde sig att intervjua dem, vilket resulterade i 123 intervjuer på 8 olika hotell. Det kom fram att de västerländska kvinnorna var intresserade av att upptäcka stadens nattliv – och speciellt männen.

Det hjärtformade tecknet för kärlek. Foto: GettyImages

I de sydkoreanska serierna är skådespelare som Hyun Bin och Gong Yoo inte bara vackra ansikten utåt, men också välklädda, respektfulla, tålmodiga och romantiska. De sydkoreanska männen i serierna framställs som närmare sitt känsloregister än vad kvinnorna i intervjuerna tycker att män från deras egna länder är.

En 25-årig kvinna från Storbritannien hade rest till Sydkorea efter att ha sett K-dramat Crash landning on you. Hon beskrev att de koreanska männen verkade mer ”väluppfostrade, artiga, charmiga, romantiska, sagolika, ridderliga, respektfulla.” Dessutom uppskattade hon att de sydkoreanska männen klädde sig stilfullt och tog hand om sitt utseende. I hennes mening är brittiska män, i jämförelse, ”halvfulla och håller antingen en öl eller död fisk i handen” – hennes uppfattning av brittiska män i foton på diverse appar för dejting.

Nedslående dejting-marknad

Blir det då ett lyckligt slut för alla som söker kärleken i Sydkorea? Tyvärr inte. Anledningen vara många, kulturkrockar och rasism var några anledningar. I en artikel på CNN berättar Min Joo Lee att en del kvinnor som rest hem, utan att verkligheten levt upp till seriernas rosaskimrande romantik, skyller det hela på sig själv, och menar att de vill komma tillbaka för att hitta sin drömprins.

– De är medvetna om att alla koreanska män inte är perfekta, men de behöver ett alternativ till den nedslående dejting-marknaden i sina hemländer. De kan inte riktigt släppa det eftersom de hoppas att det idealiska dejtandet finns någonstans i världen, säger hon.


Text: • 2022-08-21
NyhetKonst och kultur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen