Annons
Annons
Japan Peru och Paris

Vart ska du resa härnäst? Blir du kanske också inspirerad av filmer och böcker som redaktionen? Foto: GettyImages

Restips

Filmer, serier och böcker som inspirerat redaktionen att resa till…

Hur blir vi på redaktionen inspirerade att resa till vissa platser? Här är några ställen vi besökt efter att ha sett på film eller läst om i böcker.

Text: Redaktionen • 2022-09-14 Uppdaterad 2022-12-28

New York

Fredrik Brändström, chefredaktör

Innan jag åkte till New York första gången läste jag Please Kill Me – en reportagebok som handlar om punkscenen som växte fram i East Village och på Lower East Side på södra Manhattan i slutet av 1970-talet. Det vilda, bohemiska och lite farliga New York som återberättas av musikerna som intervjuas i boken var nästan helt försvunnet när jag väl kom dit, men ändå var det fascinerande att vandra runt i dessa legendariska kvarter och fantisera om hur det var när ikoner som Ramones, Lou Reed, Blondie, New York Dolls med flera frekventerade barerna i området. Och gatorna, husen och miljöerna såg nästan ut som jag hade föreställt mig!

En annan bok som enligt mitt tycke fångar känslan av New York på ett bra sätt men utan att glamourisera är Lush Life en polisroman av författaren Richard Price. Den skildrar också kvarteren kring Lower East Side, fast nu mer baserat i modern tid. Läste om den för ett tag sedan och blev väldigt sugen på en höstresa till The Big Apple!

Karibien & Seattle

Karin Wimark

Åh, det är rätt ofta som min reslust väcks av serier och filmer utan att jag kanske medvetet tänker: dit ska jag åka! Som när jag upptäckte att humor-detektivserien Mord i Paradiset spelats in i den lilla byn Deshaies på ön Guadeloupe i Karibien (som jag av en slump bokat en resa till i samma veva). Eller att Disney-filmen Moana sammanföll med min resa till Polynesien.   

En plats jag däremot haft en dragning till sedan tidig ungdom, men ännu inte varit i är Seattle. Trots att staden målas upp i ett regnigt moll i den romantiska filmen Sömnlös i Seattle är det något med platsen som lockar mig. Kanske är det 90-tals nostalgin som spelar mig ett spratt men det är något visst med att besöka filmplatser i verkligheten.

Nyss sträckkollade jag på Netflixserien Partner Track och fick ett akut New Yorksug! Vill botanisera i Williamsburgs secondhandbutiker, äta mig genom Harlem och lyssna på livemusik i en källarlokal på södra Manhattan, nu!

Paris

Per J Andersson, redaktör

Jag hade redan varit i Paris när jag läste Birgitta Stenbergs dokumentära romaner Kärlek i Europa och Alla vilda, men när jag läste dem fick jag en akut längtan att återvända.

Birgitta liftar ner, hänger på parisiska barer med den svenske poeten Paul Anderson, älskar med både män och kvinnor och uppslukas av den vibrerande närvaro som kan drabba vem som helst som är ung, nyfiken och kicksökande – och samtidigt befinner sig i en okänd storstad där vartenda möte känns som ett nytt äventyr. Sedan fortsätter hon resa söderut – till franska Rivieran, Mallorca och Italien – och min längtan att göra som hon ökar och ökar, ända tills jag inte längre kan sitta still.

Peru

Kim Appelbom, Art Director

När jag var 13 år så stod jag framför min mammas enorma bokhylla och försökte hitta en bok som jag ville läsa. Efter en liten stund får jag syn på Den nionde insikten av James Redfield och utan att veta någonting om den så började jag sträckläsa och blev uppslukad direkt. Boken är en roman som handlar om sökandet efter ett mycket gammalt manuskript som sägs finnas i Perus regnskog. 

Det är en intressant bok för andligt sökande då den föreslår ett nytt sätt att leva med fokus på vår inre utveckling. Nu har nya drömresemål ersatts med åren och trots att jag aldrig haft möjlighet att åka till Peru så känns det ändå som om jag fick besöka Peru i fantasin.

NZ & Japan & Kina

Helle Kikerpuu, webbredaktör

Jag är en riktig inspelningsplats-nörd och har inspirerats av otaliga rullar och serier inför resor. Några som står ut lite extra är Sagan om Ringen-trilogin av Peter Jackson där Nya Zeeland och Japan efter att ha sett Lost in Translation och x-antal anime-serier och filmer. Filmen Det stora blå fick mig att vilja köpa en enkelbiljett till Medelhavet och hålla på med fridykning och nu senast har jag bänkat mig framför Sydkoreanska serier på Netflix och vill upptäcka Seoul så snart det är möjligt.

En bok som fick mig att ta båten från Japan till Kina, tåga genom hela mellersta Kina till Chengdu var Vilda svanar: tre döttrar av Kina. Boken är en självbiografisk familjehistoria skriven av Jung Chang. Som läsare får man följa hennes mormors, mors, och författarens liv i ett Kina i förändring. Boken gav kanske inte den bästa bilden av det politiska styret, den är rent av bannlyst i Kina, men hennes berättelser om vardagslivet, de historiska svängningarna och familjens öde gjorde mig enormt nyfiken på landet.


Text: Redaktionen • 2022-09-14
RestipsBoktipsFilmRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top