Annons
Annons
Översiktsbild på Kiev

media-kiev

Nyhet

Därför ska man boka boende i Ukraina – utan att checka in

Människor runt om i världen bokar tusentals nätter via Airbnb i Ukraina. Men de planerar inte att checka in – en ny kampanj ska slussa pengar direkt till ukrainare i nöd.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-08 Uppdaterad 2022-03-08

Den 24 februari invaderades Ukraina av rysk militär. Enligt UNHCR:s senaste siffra har ungefär 1,3 miljoner personer lämnat Ukraina sedan den ryska invasionen inleddes, men miljontals är kvar mitt i kriget. Det är många om vill hjälpa till – i nyheterna har man rapporterat om allt från frivilliga som vill ansluta sig till den ukrainska militären till busslaster med kläder, hygienartiklar, filtar och mat som skickats till landets gränser dit flyktingar tagit sig.

Men nu har en ovanlig kampanj startat för att hjälpa de ukrainare som är kvar. Airbnb-värdar i Ukraina har fått in tusentals bokningar från människor över hela världen som inte har några planer på att checka in. Det är en del av en social mediekampanj för att slussa pengar till belägrade ukrainare som behöver ekonomiskt stöd.

En talesperson för Airbnb uppger för CNN att över 61 000 nätter bokades via Airbnb – bara under 2 och 3 mars. Enligt amerikanska National Public Radio ska man därigenom ha skänkt drygt 19,8 miljoner kronor till privatpersoner i Ukraina. Airbnb meddelar att man tagit bort provisionen från dessa bokningar och tjänar därav inget på kampanjen.

CNN skriver bland annat om Andre Osypchuk som bor i Kiev med sin familj. Han fick en bokning via sajten för en vecka av Valerie Zimmer från Brooklyn. Tre år tidigare hade Valerie nämligen bott hos familjen medan hon hälsade på släkten i Kiev och när kriget bröt ut skrev hon till honom och frågade hur hon kunde hjälpa till. Nu uppmanar Valerie Zimmer sina vänner att söka upp fler ukrainska uthyrare som behöver hjälp. Dessutom intervjuar CNN en person som både stöttar organisationer och har bokat boende i Ukraina via Airbnb. På så vis känns det som att pengarna går direkt fram till en person eller familj.

Varning för bedragare

Uppmaningen att boka boende i Ukraina startade online och tanken är att boka rum så nära incheckningsdatum som möjligt för att säkerställa att värdarna snabbt kan ta del av pengarna. Airbnb utfärdar vanligtvis en utbetalning cirka 24 timmar efter att en gäst har checkat in. Arrangörer av kampanjen uppmanar också människor att se till att hyrorna drivs av privatpersoner och inte av företag.

Man varnar samtidigt för att bedragare kan skapa falska Airbnb-konton i Ukraina för att dra nytta av världens generositet. De som bokar uthyrning bör därför vara försiktiga och undersöka värden noggrant för att säkerställa att kontot inte är falskt. Några tips är att läsa recensionerna för varje värd och se efter att hen har varit verksam och fått omdömen av resenärer som bott där innan kriget bröt ut.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen