Annons
Annons
Tågresenärer i Ukraina

Res till Ukraina i solidaritet med de krigsdrabbade ukrainarna och med en volontärarbetare som reseledare. Foto: Getty Images

Nyhet

Res till Ukraina – ”Som en solidaritetshandling”

Resa till krigets Ukraina låter som en dålig idé. Det tycker inte Christian Jutvik, Läs & Res grundare. Han vill att resan ska ses som en demonstration av solidaritet med de ukrainare som länge kämpat mot Putins Ryssland.

Text: Per J Andersson • 2023-08-10 Uppdaterad 2024-08-26

Max 12 deltagare får plats på resan som i slutet av oktober går med färja, tåg och buss från Nynäshamn via Polen till ukrainska Lviv, Charkiv, Kiev och flera mindre byar.

”Resan ordnar jag som privatperson”, skriver Christian Jutvik som för flera år sedan pensionerade sig från jobbet som chef för Läs & Res. ”Deltagarna betalar till mig och ingen organisation skall kunna ifrågasättas eller klandras. Ett skäl är att jag inte kan garantera att resan genomförs helt som planerat. Allt beror förstås på hur kriget utvecklar sig.” 

Förtroende och tillit

Han säger att den arrangerade resan bygger helt på förtroende och samma tillit som är grunden för allt vårt stöd till Ukraina och att pengarna som blir över från resan kommer att skickas vidare till Ukraina. ”Både jag själv och min fru kommer att deltaga och betalar samma summa som övriga resenärer. Vid inställd resa kommer den inbetalda summan att återbetalas.”

Reseledaren blir volontärarbetaren Ivan Borodai.

Christian Jutvik har besökt Ukraina två gånger tidigare. Första gången strax efter Maidan-upproret 2014. Andra gången i slutet av maj 2022.

Resan sker till stora delar med tåg. Tågen i Ukraina har trots kriget kunna gå nästan som vanligt och har blivit en trygghet och livlina för ukrainarna. Foto: Getty Images

Det positiva övervägde

”Såg eländet i Kievs förstäder och träffade ett flertal volontärorganisationer samt hemvärnet. Ändå var det positiva intryck som övervägde. Jag mötte kämpande och engagerade människor. Alla tycktes på olika sätt delta i kampen och jag blev imponerad. Redan under resan valde jag att engagera mig för bistånd till Ukraina. Samlade in en hel del pengar, senare massor av medicinsk utrustning och diverse prylar.”, skriver han och fortsätter:

”Det här är nog den enda organiserade resan till Ukraina. Åtminstone från Sverige. Att du och jag är beredda att ta del av ukrainarnas nya vardag, kommer att uppskattas mycket. Vi lär bli lika väl mottagna som jag blev för ett år sedan!”

Lättskrämd

Under resan kommer reseledaren att ständigt hålla gruppen uppdaterad om säkerhetsläget. Christian säger att han själv är en försiktig och lättskrämd person och att man med bara en antydan om förhöjd risk ändrar resplanen, byter hotell eller reser hem. 

Sainta Sofia-torget – eller Sofijivska Maidan som det heter på ukrainska. Foto: Getty Images

Riskerna inte så stora

”Men, tro inte att riskerna är så stora som rapporteringen i media ger intryck av. Media rapporterar plötsliga händelser, sällan det ”normala livet”. Och plötsliga händelser är nästan alltid tråkiga nyheter. Risken att råka illa ut är nog större i Rinkeby än i Charkiv, kan jag föreställa mig.” 

Om resan avbryts i förtid kommer del av inbetalat belopp att återbetalas. UD avråder från resor till Ukraina och inga reseförsäkringar gäller. Man reser alltså på egen risk.  

För den som vill göra den inte helt riskfria resan, som går 19–29 oktober, anmäler sig direkt till Christian på mail eller telefon 076-943 38 11.

Läs mer

“Turisten har stort ansvar” – intervju med Christian Jutvik 2010 då han ännu ledde Läs & Res.


Text: Per J Andersson • 2023-08-10
NyhetRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen