Annons
Annons
På Kataloniens nationaldagen brukar firandet gå hand i hand med demonstrationer för självständighet. Foto: GettyImages

På Kataloniens nationaldagen brukar firandet gå hand i hand med demonstrationer för självständighet. Foto: GettyImages

Nyhet

Demonstrationer i Barcelona – svenskar uppmanas att hålla sig undan

När Kataloniens nationaldag firas planeras demonstrationer i centrala Barcelona. Svenska ambassaden går ut med en uppmaning att hålla sig borta.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-11 Uppdaterad 2019-09-11

Idag är det Kataloniens nationaldag och med anledning av de planerade manifestationerna och det spända läget, i och med självständighetsrörelsen i Katalonien, går svenska ambassaden i Spanien ut med en uppmaning till svenskar som befinner sig i Barcelona. Via webbplatsen Sweden Abroad skriver de:

”Ett omfattande säkerhetspådrag är att vänta, med bl.a. vägavspärrningar och påverkan på bil och kollektivtrafik som följd. Den politiska situationen i Katalonien är spänd och besökare uppmanas att undvika demonstrationerna och följa lokala myndigheters råd och rekommendationer.”

Platser som, enligt ambassaden, berörs av demonstrationerna är Plaza España, Passeig de Gràcia, Parc de la Ciutadella, Ciutat Vella, Parlament de Catalunya, Port Catalnes och Gran Via.

På Sweden Abroad anges starttiden vara klockan 10, men man bör vara aktsam under hela dagen. Aftonbladet skriver att ”den officiella demonstrationen inleds klockan 17.14 – en blinkning till det årtal då Katalonien förlorade sitt självstyre i det spanska tronföljdskriget”. 


Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-11
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen