Annons
Annons
Ta ett svalkande dopp när du är färdig på stan.

Ta ett svalkande dopp när du är färdig på stan.

Restips

Citypuls i Barcelona: 7 dolda pärlor och en klassiker

Finns det någon vrå kvar av Barcelona som inte älskats sönder? Som din granne inte redan har besökt tio gånger? Ja, vi vågar påstå att det finns det.

Text: • 2013-04-17 Uppdaterad 2021-07-21

Granja M Viader

Mjölkbar med blåblommigt kakel

Granjas är Barcelonas traditionella mjölkbutiker, som också alltid hade några kafébord med servering. En av de bästa och mest traditionstyngda heter Granja M Viader och har funnits i sin nuvarande form i 142 år. Hit går man för att äta frukost eller ta en eftermiddagsfika och njuta av ett stycke Barcelona­historia: blåblommigt kakel på golvet, gamla reklamskyltar för butikens egen chokladdryck, bord med svarta gjutjärnsben och vita marmorskivor.
Här kan du äta en fin crema catalana, en välgjord flan (creme caramel) och om du känner dig hugad, spanjorernas favorit: churros som man doppar i trögflytande mörk chokladdryck.
• Xucla 4–6, öppet tis–lör 9.00–13.00 och mån–lör 17.00–20.30, granjaviader.cat.

Citypuls i Barcelona: 7 dolda pärlor och en klassiker
Mjölkbaren Granja serverar mer än laktos.

Bel-Luna Jazzclub

Cool klubb med spansk jazz

Njut av sköna spanska tolkningar av jazz och blues på den här lilla jazzklubben. För att vara säker på att få komma in bör du boka bord och kombinera tittandet på framträdandet med att äta middag.
Den lilla lokalen ligger i ett litet tubformat källarvalv och de svarta väggarna är täckta med jazziga affischer och tavlor. Det ser helt enkelt ut precis så som man vill att det ska se ut på en spansk jazzklubb – alla förutfattade förväntningar infrias.
I källaren finns även en liten bar, men du behöver egentligen aldrig lyfta på stjärten och besöka den, personalen är osedvanligt uppmärksam och alert och du kommer att ha en servitör vid din sida så snart du sväljer glasets sista droppe.
Klubben bjuder in olika band och artister. Ta en titt på deras sajt för att ta reda på vilka som spelar under just din helg. Om artistens namn säger dig någonting är en annan femma. De flesta förmågorna på scenen är lokala.
• Rambla Catalunya 5, mån–lör från 21.30, bel-luna.com.

 

Pipa Club

Hemma hos piprökarna

Pipa Club hamnar man inte på av en slump. Antingen vet man om den, eller så går man ovetandes förbi. En hemlig klubb som är tillgänglig för alla, och verkligen ett guldkorn för dig som vill komma bort från de uppenbara turistfällorna och känna dig mer som en äkta
Barleconabo.
Klubben är belägen på tredje våningen i ett bostadshus vid Plaza Real, ett stenkast från La Rambla, men oh, så anonymt. Det enda tecknet på att den existerar är en liten mässingsplakett vid porttelefonen. Du ringer på, väntar, och har de plats för dig så klickar låset till och du är välkommen upp.
Klubben ligger i en kitschigt sliten lägenhet och är dedikerad Ù�t piprökare – därav namnet – och det finns ett rökrum där entusiasterna kan hänge sig åt sin hobby. Ibland spelar något band i vardagsrummet. Klientelet är mycket blandat, med en viss övervikt åt studenter och kulturarbetare.
Kom innan midnatt om du vill vara säker på att få plats.
• Plaza Real 3, öppet från 22.00, bpipaclub.com.

 

Luz de Gas

Sen dans i teatermiljö

Detta är en gammal vacker teater som har gjorts om till konserthall och nattklubb.
Teaterns scen, balkonger, vackra detaljer och röda draperier finns kvar, men bänkraderna har plockats ut och där finns nu en öppen yta som tjänar som ståplatser under konserter och som dansgolv när det är nattklubb.
Receptet för en perfekt kväll lyder som följer: kika på hem­sidan för att få reda på vem som spelar just din kväll – eller strunta i det och låt dig överraskas. Anländ vid ettiden på natten, det är lagom, betala snällt för inträdet, och få en drinkbiljett. Konserten brukar pågå en timme och därefter drar dansmusiken igång och det är bara att stanna kvar och skaka rumpa resten av natten. Dörrarna slår igen först efter fem, så du har gott om tid att inta scenen och dansa för din publik.
• Muntaner 246, öppet från 23.30, luzdegas.com.

 

Eftersläckare

Ta ett dopp

Strandlivet i Barcelona är populärt och det finns ett stort antal stränder på den långa kuststräckan att välja mellan. Den största och kanske mest populära är Barceloneta. Det är favoriten bland turister och under sommarmånaderna får man räkna med att det blir ganska trångt. Hit kan man gå på 15 minuter från Ramblan, eller så tar man tunnelbanan och promenerar ner till stranden på några minuter. Minst lika fina och närliggande stränder är Icaria Beach och Mar Bella Beach där det också finns ett område för nudistbad, om så önskas. Söker du något lugnare och vill komma bort från staden, kan du bege dig till Sitges Beach. Endast 30 minuter bort från stadspulsen når man denna vackra strand, med betydligt färre folk och lugnare stämning.  

Citypuls i Barcelona: 7 dolda pärlor och en klassiker
Strandhäng på Barceloneta.

Mundial Bar

Himmelska tapas i ruffig miljö

Kan en tapasbar bli mer anrik? Nej, Bar Mundial är kronan på verket. Sedan 1925 har den omåttligt populära tapasbaren legat här. En avlång lokal, högt i tak, bardisk i marmor, enorma speglar, en affisch med sloganen “Katalonien är inte Spanien”, prålig stuckatur och gamla gistna fläktar i taket. Det känns som att komma hem till ett pensionärspar som inte orkat modernisera de senaste 40 åren.
Personalen är egensinnig och pendlar mellan mycket vänlig och lite butter. Maten däremot har inga svackor. Deras kokta musslor med rätt sälta och vinsmak är de bästa jag ätit. Bläckfiskringarna – calamares a la plancha – är nyfriterade och krispiga, liksom de extremt läckra auberginechipsen med getost och honung.
En flaska kallt vitt bordsvin, två, tre tapas var och till slut en café solo och en Fundador (spansk brandy) – som det bjuds mycket generöst på –sedan är man i himmelriket. Det tyckte också Eldkvarnlegendaren Plura som i sin spanska kokbok utnämnde Mundial till stans bästa tapasbar.
Boka bord, eller häng på låset när de öppnar klockan 21 – alternativt kom prick 22.30, då är det dags för andra sittningen.
• Plaça Sant Augustí Vell 1, öppet 13.00–16.00 och 21.00–24.00, +34-933 199 056.

Citypuls i Barcelona: 7 dolda pärlor och en klassiker
Historiska tapas på Mundial.

Café del Opera

Ljuvliga tider som flytt

Barcelonas Café Opera ligger mitt på La Rambla och är ett något matt och nött, men ändå bedårande smycke i stans kaféutbud. Förmodligen Kataloniens bäst bevarade atmosfär av la belle époque, den kreativa och optimistiska tidsperioden decennierna före första världskriget. I den patinerade lokalen med enorma speglar, grönt tak, små kristallkronor och väggar som en gång var vita men nu är gulbruna råder en sällsam, disträ och belevad atmosfär. Här vill jag sitta länge och dricka långsamt och betrakta livet.
Jag dricker en café con leche och tittar på bilderna av flickor i korta kjolar som dansar med dignande fruktfat i händerna och sveper med blicken över gästerna: en 60-årig man med rondör som läser El Pais och ett kärlekspar i samma ålder som tisslar och fnissar som om de vore tonåringar.
Även om inredningen andas la belle époque, är sanningen att det öppnade i sin nuvarande form först 1929. Dessförinnan låg här en restaurang, som i sin tur hade anor från 1700-talet.
Men sedan tjugotalet har allt bevarats, inredningen, kyparnas stil, som om allt förvarats i formalin. Bland annat har man sparat tusentals gamla spritflaskor som man ställt upp i hyllor, minnen av Europas förflutna kaféliv.
• La Rambla 74, öppet 08.30–02.30, cafeoperabcn.com.

Citypuls i Barcelona: 7 dolda pärlor och en klassiker
Nostalgi på Café del Opera.

Tapas 24

Lyxtapas i avspänd miljö

En av stjärnkocken Carles Abellans tapasställen i Barcelona. Här serveras gourmetmat i form av tapas med chosefri och avslappnad atmosfär. En av Abellans ambitioner är att ta bort känslan av “helighet” kring bra mat. Man ska inte behöva sitta och fundera på om man gör rätt bara för att maten är av toppklass – och heller inte betala en förmögenhet.
Golvet är svart som natten och många detaljer i lokalen är antingen just korpsvarta, kritvita eller metallglänsande, vilket skapar en miljö som känns som en blandning mellan sextiotalspopmode och ett modernt laboratorium.
Man sitter på barstolar längs bardisken och vid små höga bord och har fri sikt in i köket där kockarna sliter sitt anletes svett för att göra varje tapas till ett mästerverk.
Lammspetten är underbara liksom de varma smörgåsarna med svart tryffel. De ångkokta musslorna är mjuka och lena och alldeles perfekt vinsyrliga. Efterrätten chokladmousse med olivolja och flingsalt är också en hit. Listan över geniala och nyskapande tapas är lång och ändras ofta.
Det går inte att boka bord och det är praktiskt taget alltid kö.
• Diputació 269, öppet 09.00–24.00,stängt söndagar, tapas24.net.

Citypuls i Barcelona: 7 dolda pärlor och en klassiker
Lyxplock på Tapas 24.

Text: • 2013-04-17
RestipsSpanienBarcelonaUnderbara SpanienWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top