Annons
Annons
Två delfiner i en pool med bubblor runt dem

Det kommer ta några år att hitta ett nytt hem för delfinerna, säger Kolmårdens VD Christine Karmfalk. Foto: Parks & Resorts

Nyhet

Efter mer än 50 år – Kolmården stänger delfinariet

Kolmården har beslutat att avveckla delfinariet. "En stor framgång" säger djurrättsorganisationer som kritiserat djurhållningen i åratal.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-09 Uppdaterad 2022-03-10

Kolmården är ett av Sveriges mest besökta parker. I december 2019, precis innan pandemin, slog man nytt besöksrekord – hela 737 818 gäster besökte parken den gångna säsongen. En av parkens mest kända djur är dess delfiner. Sedan 1969 har Kolmårdens djurpark haft ett delfinarium med underhållning. Nu kommer det att avvecklas. Tanken är att Kolmården ska jobba mer för att bevara hotade djurarter.

– Delfinerna betyder mycket både för oss och våra besökare. Att avsluta delfinverksamheten var därför ett svårt beslut att fatta. Men i en situation där bevarandearbetet blir allt viktigare behöver vi göra ännu mer för hotade djurarter och därför är beslutet både rätt och viktigt. Vårt största fokus framöver kommer att vara att hitta nya bra hem till delfinerna, ett arbete som får ta den tid det tar, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

Hur lång tid eller vart delfinerna kommer att flyttas är inte klart, men enligt Christine Karmfalk rör det sig om flera år.

– Vi kommer se över alla möjligheter och vara noga, vi kommer se över både för- och nackdelar på alla de anläggningar som vi kikar på och våra veterinärer kommer inte ge klartecken förrän vi är helt nöjda, säger hon till Vagabond.

Bevarandeprojekt i det vilda

Kolmården menar att djurparkers viktigaste uppdrag är att utbilda besökare, forska kring djur och natur och bevara hotade djurarter. De driver även tolv bevarandearbeten i det vilda.

– Ett favoritprojekt som ligger mig varmt om hjärtat är det vi driver i Nepal. Där betalar vi årslönen för en kvinnliga parkvakt vars arbete är att skydda den röda pandan och informerar lokalbefolkningen om varför den är viktig att skydda, säger Christine Karmfalk.

Defin med en boll
På många håll i världen förändras synen på att använda marina däggdjur i underhållningssyfte. Foto: GettyImages

Kritik från djurrättsorganisationer

Det berömda Sea World i USA har upphört med sin uppfödning av späckhuggare och även meddelat att de upphör med shower. I Finland har det sista delfinariet stängt och nyligen meddelade även National Aquarium i Maryland, USA, att deras delfiner ska flyttas till ett så kallat seaside sanctuary, ett inhägnat område i öppet vatten.

Kolmården har också stött på en hel del kritik, speciellt från djurrättsorganisationer. Dagens nyhet kallades “en stor framgång” av World Animal Protection Sverige. En person som jobbat i flera år med frågan är Daniel Rolke, talesperson på djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen. I 15 år har organisationen haft en kampanj som riktat sig mot delfinarier, men hans egna engagemang började redan 1993.

Självklart är vi glada och det är på tiden att Kolmården tar det här steget och lämnar delfinariet bakom sig. Såna här delfinarium håller ju på att avvecklas, speciellt i Europa. Förra året förbjöds de i Frankrike och några delfiner kom därifrån till Kålmorden, säger Daniel Rolke till Vagabond.

Enligt honom har organisationen länge försökt föra en dialog med Parks & Resorts, som utöver Kolmården även äger nöjesparken Gröna Lund och Skara sommarland, om att skifta verksamhet.

– Vi tycker att de ska satsa på underhållning utan djur, precis som på sina andra parker.

Skyddas bäst i sin naturliga miljö

Daniel Rolke ser även kritiskt på djurparkens fokus på utrotningshotade djur.

– Kolmården säger att de ska fokusera mer på utrotningshotade djur, men de skyddas bäst i sin naturliga miljö och vill man göra en betydande insats ska man finansiera forskningen och projekten där och avveckla all djurhållning i parken, säger Daniel.

Han hoppas också att Kolmården ska se över möjligheten att finansiera ett seaside sanctuary där delfinerna kan leva i semi-vilt tillstånd. På den frågan svarar Christine Karmfalk att hon varken stänger eller öppnar några dörrar.

– Vi kommer se över vilka alternativ som finns, säger hon.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top