Annons
Annons
Ritning på nya hotellet i Kiruna

Det nya hotellet i Kiruna kan komma att se ut så här. Illustration av A och D Arkitektkontor.

Nyhet

Elite Hotels vill bygga nytt i Kirunas nya stadskärna

Ett nytt hotell planeras i Kirunas nya stadskärna. Förutom hotellet satsar man på rooftop spa, ett flertal restauranger och plats för butiksverksamheter.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-19 Uppdaterad 2021-11-23

Hotellet och gastropuben The Bishops Arms, som ägs och drivs av Elite Hotels of Sweden, har stått på sin nuvarande plats i det befintliga Kiruna centrum sedan 2011. Eftersom Kirunas centrum ska flyttas som följd av LKAB:s gruvbrytning som börjar gå allt längre in under den nuvarande stadskärnan får hotellet flytta till en ny central plats i den nya stadskärnan.

– Vi har tillsammans med LKAB och Elite Hotels lyckats hitta en modell som återskapar dessa i kvarter sex, ett hotell med 155 rum och en skywalk över till Aurora kultur och kongress. För Kiruna kommun fanns inget alternativ, hotellrummen måste återskapas. Hotellet i kvarter sex är ju dessutom tänkt som en av motorerna till Aurora, säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg.

Hotellet byggs som en ersättning till Kiruna kommun och Elite Hotels för befintliga lokaler i nuvarande centrum som hamnar inom gruvans påverkansområde. Elite Hotels kommer att ligga i kvarter sex och hotellverksamheten kommer att rymma ett flertal restauranger, barer och VANA Spa – ett rooftop spa högst upp i hotellet.

Låter det bekant? Den 14 oktober öppnade Elite Hotels nybyggda The Wood Hotel i centrala Skellefteå med hotellrum, en stor kongresslokal, en restaurang samt skybar med takterrass och ett Vana spa.

Fastigheten i Kiruna kommer även inrymma butiker och lokaler för andra verksamheter.

De tre parterna Kiruna kommun, LKAB och Elite Hotels är överens och avtalen ligger klara för påskrift. Förslaget ska nu läggas fram för Kirunas kommunstyrelse och kommunfullmäktige samt för LKAB:s styrelse för beslut. Om besluten tas kan bygget starta i början på 2022, och hotellet stå klart 2024.

Avtalen om det nya hotellet ligger klara för påskrift. Illustration av A och D Arkitektkontor.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-19
NyhetHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen