Annons
Annons
Skellefteås nya kulturhus. Foto: Patrick Degerman

Skellefteås nya kulturhus. Foto: Patrick Degerman

Nyhet

Här är Skellefteås sprillans nya kulturhus

Sara Kulturhus i Skellefteå är ett av världens högsta trähus, gestaltat av White Arkitekter. Med sina 20 våningar blir det stadens nya landmärke och mötesplats. Här kan du bo på hotell, njuta av spa och ta del av kulturutbudet!

Text: Helle Kikerpuu • 2021-09-13 Uppdaterad 2021-09-14

I det 30 000 kvadratmeter stora huset ryms Skellefteå Konsthall, Museum Anna Nordlander, Västerbottensteatern, det nya Stadsbiblioteket och The Wood Hotel med tillhörande restaurang, spa med spektakulär panoramavy och konferenscenter.

Gestaltningen är en hyllning till stadens rika trätradition som tagits vidare med den lokala träindustrin. Skellefteå har en lång tradition av träbyggnation, men många trähus försvann när stadskärnan moderniserades. Genom att kombinera den lokala trätraditionen med innovativ teknik och ingenjörskonst förs nu stadens träarv in i en ny era.

Här är Skellefteås sprillans nya kulturhus
Här möts kulturlivet och såväl besökare som lokalbor. Foto: Sven Burman
Här är Skellefteås sprillans nya kulturhus
Elite Hotels of Sweden bjuder på fina utsikter. Foto: White arkitekter

Lokal konst i centrum

“Sara Kulturhus är folkets hus. Det utformades för att bli ett kulturellt nav för hela kommunen – en offentlig arena där alla ska känna sig välkomna”, skriver White Arkitekter i ett pressmeddelande.

Men oron över vilka som skulle få tillgång till scenen uppdagades efter en kommentar i tidningen Norran, där Maria Ekberg Brännström, vd Sara kulturhus, sa följande om de lokala gräsrötterna inom kulturverksamheten:

– Jag tror på gräsrötterna och att de måste få en plats där de kan vara precis så vilda och ifrågasättande som de ska vara, men deras plats är nog inte kulturhuset. 

Idag är många ändå förväntansfulla vad det nya kulturhuset kan bringa med sig.

– Att sätta kultur och konst i centrum är att sätta mötet med oss själva och varandra i centrum, säger skådespelerskan Matilda Kjellmor som är bosatt i Skelleftå.

Hennes föreställning “Jag skulle då gå vid det första slaget”, om våldsprocessen och mäns våld mot kvinnor, planeras att spelas på kulturhuset i oktober och hon hoppas på fler tillfällen. 

– Jag hoppas att SARA kommer bli den kreativa mötesplatsen. Där publiken får möta såväl oss lokala konstnärer som interntionella artister. Jag hoppas för min del få möjlighet att utveckla mitt konstnärsskap på scenerna i huset, säger Matilda.

Nu finns det med andra ord än mer anledningar att besöka härliga Skellefteå.

Här är Skellefteås sprillans nya kulturhus
Konst och kultur i Skellefteås nya kulturhus. Foto: Jonas Westling
Här är Skellefteås sprillans nya kulturhus
Föreställningen “Jag skulle då gå vid första slaget” med Lena Stenvall och Matilda Kjellmor. Foto: Patrick Degerman

Matildas 3 Skellefteå-tips!

Konst på MAN

Museum Anna-Nordlander (förkortning MAN) som nu finns på kulturhuset – ett feministiskt konstmuseum.

“Utställningarna lyfter samtida konst och konstnärskap som på något sätt rör kropp, kön och identitet och vill provocera, engagera och synliggöra konsten i samhället. Verksamheten bygger på publikens delaktighet där medskapande är en viktig del”. 

Grilla pinnbröd

Cafét Isboden, som på vintertid har uteservering med eldar, har god mat och där har man även möjlighet att grilla pinnbröd. 

Sommarteater

Sist men inte minst, missa inte Västerbottensteaters sommarteater som hålls varje år i juni/juli!

9 pittoreska resmål i Skandinavien

Redaktionens favorit: Sigtunastiftelsen – italienskt kloster vid Mälaren


Text: Helle Kikerpuu • 2021-09-13
NyhetSverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top