Annons
Annons
Foto: Bigstock.

Foto: Bigstock.

Nyhet

En av fem personer vet inte hur försäkringen täcker utlandsresan

En av fem svenskar vet inte vad villkoren i hemförsäkringens reseskydd innebär och en av tio vet inte ens om det ingår reseskydd i deras hemförsäkring. Det framgår av en undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Text: Johanna Jackson • 2016-12-22 Uppdaterad 2021-06-23

Många reser utomlands vid jul och nyår. Enligt statistik från resebyrån Ticket ökar vinterresorna med 16 procent jämfört med förra året. Men i samband med detta ökar även skadeanmälningarna till försäkringsbolagen. 

I en undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Trygg-Hansa stod det klart att 23 procent, eller en av fem svenskar, inte vet vilka villkor för reseskydd som gäller i deras hemförsäkringar. 12 procent, eller cirka en av tio, vet inte ens om deras hemförsäkringar täcker skador eller sjukdom vid utlandsresor. I samband med undersökningen har Trygg-Hansa även tagit fram några tips som kan vara bra att ha med sig innan semestern. 

– De allra flesta råkar som tur är inte ut för allvarliga sjukdomar eller olyckor under resan och det är inget man ska oroa sig för i onödan. Men det kan vara bra att ha gjort några enkla åtgärder innan avresan för att kunna känna sig lugn och trygg. Ett exempel är att se över sin hemförsäkring för säkra att alla i familjen är inskrivna i den och fundera på om försäkringen behöver kompletteras med ett avbeställningsskydd, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

  • För att enkelt samla alla viktiga kontaktuppgifter som behövs om en olycka eller sjukdom skulle ske under resan, till exempel till SOS International, är ett tips att skriva ut ett så kallat servicekort som de flesta försäkringsbolag utfärdar. Det underlättar att ha nära till hands om olyckan skulle vara framme.
  • Om någon i familjen känner sig sjuk när resan ska påbörjas ska man kontakta läkare och sitt försäkringsbolag, det gäller också för de som lider av en kronisk sjukdom. Det är förenat med stor risk att flyga för de som har en infektion i kroppen, det är inte heller säkert att reseförsäkringen gäller om man reser när man är sjuk och sjukdomen förvärras på resmålet.
  • För att reseupplevelsen ska bli så bra som möjligt är en rekommendation att avsätta lite tid innan avresan för att gå igenom försäkringsvillkoren i sin hemförsäkring. Då kan man slappna av på semestern och vara säker på vad som gäller och vilken rätt till ersättning man har om olyckan skulle vara framme. 

Reseförsäkringar for dummies


Text: Johanna Jackson • 2016-12-22
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top