Annons
Annons
1 miljon falska recensioner

Kan man lita på recensionerna när allt fler vill fuska till sig topprankningen? Foto: GettyImages

Nyhet

En miljon falska recensioner på Tripadvisor

En miljon av recensionerna av hotell och restauranger på Tripadvisor är bluff. Det avslöjar inga mindre än Tripadvisor själva när man granskat fusket på sin egen sajt.

Text: • 2021-10-29 Uppdaterad 2021-10-30

Hotell, pensionat, kaféer och restauranger världen runt vill gärna hamna högt upp på Tripadvisors topplistor för den stad eller region där de ligger. Eftersom den globala recensionssajten bygger på användarnas omdömen är det frestande för de som ligger dåligt till i rankningen att betala några mindre nogräknade typer att skicka in mängder med falska positiva recensioner. Det kostar en slant, men vips, så klättrar man på topplistorna och får fler kunder. Köpet av bluffomdömen kan i slutändan därmed bli lönsamt.

Det vimlar av företag på nätet som helt öppet erbjuder falska recensioner som ser äkta ut. I rapporten sägs att man ifjol blockerade inte mindre 372 sådana här bluffrecensionssajter. Googla Buy Tripadvisor review så får du själv se vilket enormt utbud det finns!

Ganska riskfri är bedrägeriverksamheten. Men inte helt. 2018 lyckades en domstol i Italien döma en italiensk man som erbjudit olika turistföretag falska positiva recensioner. Mannen, som hade skickat mail med erbjudanden om bluffomdömen, dömdes till 80 000 kronor i böter och 9 månaders fängelse.

Företag försöker locka till sig besökare med falska recensioner. Foto: GettyImages

Att en miljon omdömen på Tripadvisor var falska förra året må låta mycket, men då ska man betänka att det ändå bara vara drygt 3,5 procent av det totala antalet. Totalt gjordes 26 miljoner recensioner 2020, trots att det var ett pandemiår med mindre resande än normalt. Drygt 12 miljoner av recensionerna gällde restauranger, 8 miljoner hotell och resten nöjesattraktioner, aktiviteter och andra reserelaterade servicetjänster.

Problemet med köpta falska omdömen drabbar inte bara Tripadvisor. Även andra recensionssajter som Google, The Fork, Yelp och Zomato har drabbats.

Alla vill hamna i topp på recensionssajter. Foto: GettyImages

Det är inte lätt för dig som resenär och användare av tjänsten att avgöra om ett omdöme är äkta eller falskt. Men ett bra knep kan ändå vara att kolla språket i recensionen. Saknas detaljer om besöket på stället och språket samtidigt är reklamigt och liknar etablissemangets egen marknadsföringstext, ja då är risken att det handlar om ett köpt omdöme.

Ett annat tips är förstås att inte lite blint på Tripadvisors, Googles och de andra sajternas användaromdömen. Googla också “Best restaurants in XX” och “Best hotels in XX” och välj Nyheter istället för Allt i Googles söksvar. Då får du upp olika magasins-, tidskrifts- och tidningsartiklar som resejournalister har skrivit och publicerat i förhoppningsvis trovärdiga journalistiska publikationer som The New York Times, The Guardian och Condé Nast Traveler och så självklart Vagabond.

Det sistnämnda tipset funkar förstås bäst om du söker på en stor stad som besöks av många, som Paris, Barcelona eller London, och mindre bra om det handlar om en liten by eller småstad som tidningarna inte skriver researtiklar om.

Kolla tv-inslag med Vagabonds redaktör

Igår var Vagabonds redaktör Per J Andersson med i TV4 Efter fem och pratade om Tripadvisors nya rapport.

Hela rapporten hittar på Tripadvisor!


Text: • 2021-10-29
NyhetGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top