Annons
Annons

Novi Sad, Kaunas och Esch-sur-Alzette är årets europeiska kulturhuvudstäder. Foto: Getty images.

Nyhet

Har du hört talas om Europas kulturhuvudstäder 2022?

Varje år utser EU en eller flera europeiska städer till kulturella huvudstäder. Ett sätt att lyfta olika platsers kultur på. I år är det de tre städerna Novi Sad, Kaunas och Esch-sur-Alzette som fått utmärkelsen. Har du varit där?

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-06 Uppdaterad 2022-08-23

Novi Sad, Serbien

Även kallad ”det serbiska Aten” på grund av sitt kulturella utbud. Staden är Serbiens näst största och förutom serber utgörs invånarna av ungrare, slovaker, kroater och montenegriner vilket ger den en multikulturell prägel. När du tröttnat på kulturevenemang har du nationalparken Fruska Gora precis intill med kloster och vingårdar.

Årets kulturprogram i Novi Sad.

Den serbiska regionen Vojvodina där Novi Sad ligger har sex officiella språk. Foto: Getty images.

Kaunas, Litauen

I en dalgång där floderna Njemen och Neris möts ligger Litauens näst största Kaunas. Stadens byggnader är en arkitekturresa i sig, här blandas en medeltida stadskärna med mer moderna hus i art déco-stil, industribyggnader från tsarryska tiden, låga trähus från det före detta judiska gettot, sovjetisk arkitektur och supermoderna byggnader. I Kaunas finns inte mindre än sju universitet vilket även bidrar till ett levande kulturliv. Missa inte gatukonsten!

Årets kulturprogram i Kaunas.

Vid floddeltat ligger staden med inte mindre än sju universitet. Foto: Getty images.

Esch-sur-Alzette, Luxemburg

Även Esch-sur-Alzette är landets näst största stad! Staden har agerat centrum för Luxemburgs stålindustri men har sedan stålkrisen på 1970-talet drabbats av nedläggningar. Idag fylls istället stadens övergivna fabriker av konst och kultur.

Årets kulturprogram i Esch.

Kvarteret Belval i Esch-sur-Alzette – en före detta stålindustri som idag blivit kulturcentrum. Foto: Getty images.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-06
NyhetKonst och kultur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen