Apollos resenärer föredrar besök på lokala restauarnger utanför hotellet.

Intresset för allt inkluderat-resor minskar samtidigt som en majoritet av charterresenärerna värdesätter att få äta på lokala restauranger utanför hotellet. Det visar en undersökning som arrangören Apollo gjort.

Text och foto: Per J Andersson

Apollo ställer liksom flera andra charterbolag regelbundet frågor till en resepanel. Senaste undersökningen gjordes i augusti och omfattar 500 personer.

Enligt en vanlig uppfattning väljer inte dagens resenärer destination efter kultur, land, aktiviteter etc, utan utifrån hotells service och atmosfär. Det dementeras av undersökningen. 82 procent svarade att resmålet styr bokningen, 71 procent tyckte att priset var viktigast, medan endast 45 procent ansåg att hotellet avgjorde vart man ska resa.

Bara 23 procent av de som svarade i Apollos undersökning ansåg att allt inkluderat på hotellet var viktigt för en bra semester.

– Enligt panelen är egenskaper som lokalt, oförstört och genuint mycket viktigare på semestern än allt inkluderat-hotell, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Förra året bokade 25–30 procent av Apollos kunder allt inkluderat. I år har andelen sjunkit till drygt 20 procent, framför allt på grund av att resorna till Egypten och Tunisien minskat på grund av oroligheterna i samband med arabiska våren. Just i de två länderna hade Apollo många allt inkluderat-hotell.