Annons
Annons
Makarska Rivieran. Kroatien förhandlar nu med Slovenien och Tjeckien om att tillåta turister därifrån i sommar. Foto: Getty Images.

Makarska Rivieran. Kroatien förhandlar nu med Slovenien och Tjeckien om att tillåta turister därifrån i sommar. Foto: Getty Images.

Nyhet

Flera EU-länder vill öppna för internationella turistresor i sommar

Det kanske inte måste bli en hemmasittarsommar. Eller ens en sommar med enbart Sverigeresor. Flera länder i Europa säger att internationella turistresor snart kan bli möjliga igen. Samtidigt meddelar elva kommuner på svenska Västkusten att de vill ha färre besök.

Text: Per J Andersson • 2020-04-21 Uppdaterad 2021-09-15

Turismen världen runt har drabbats stenhårt av coronapandemin. Medan andra branscher upplevt en halvering av verksamheten – eller till och med en 70 procentig minskning – har stora delar av turistbranschen tappat allt och står helt stilla. Reserestriktionerna kostar turistnäringen över tio miljarder kronor varje månad, enligt EU-kommissionen.

Men trots risken för en andra våg i den pågående pandemin öppnar nu flera EU-länder för turistresor i sommar. Ursula von der Leyen, som är EU-kommissionens ordförande, tror också att det kan bli möjligt, enligt Sveriges Radio.

– Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester, sa Ursula von der Leyen i portugisisk TV häromdagen.

EU-kommissionens ordförande tror att det går att få till en försiktig turism igen om resenärerna iakttar strikta krav på hygien och social distansering.

Österrike & Kroatien vill öppna

Men frågan är om kontinenten blir möjlig att resa till för oss i Norden. Österrikes turistminister föreslog i helgen att turister från de EU-länder som lyckats med att begränsa smittspridningen först och främst ska få resa in i landet i sommar. Hon syftade bland annat på grannlandet Tyskland, varifrån de flesta besökande turister i Österrike kommer. Att tillåta tyskarna över gränsen skulle göra mycket för att rädda den österrikiska besöksnäringen.

Samtidigt för Tjeckien och Slovenien samtal med Kroatien om att deras medborgare i sommar ska kunna tillbringa semestern på kroatiska klippor och badstränder och slippa 14 dagars karantän. I förlängningen kan man tänka sig en liknande lösning i de nordiska länderna, alltså att vi tillåter besök i våra gannländer utan krav på karantän.

Men det är tveksamt om man får gynna enbart medborgare från utvalda EU-länder. Eller är det att klassa som diskriminering?

– Vi har inget svar på det idag. Vi får återkomma, sa EU-kommissionens talesman Eric Malmer på en pressträff på måndagen, enligt Sveriges Radio.

Bohuslän vill begränsa

Elva kommuner i Bohuslän vädjar samtidigt i ett brev till regeringen om att slippa ge vård och omsorg till sommargäster och turister under årets sommarmånader. Anledningen, säger man, är coronapandemin och den redan ansträngda situationen i kommunerna.

– De bor bra i sina bostäder i Stockholm och ändå måste de åka hit och belasta. Det är inte rimligt, säger Catharina Bråkenhielm, som socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen på Orust i Bohuslän, enligt Dagens Nyheter.

Västkustkommunerna syftar på äldre och redan sjuka som kanske framförallt besöker sina sommarhus och är i behov av kommunal omsorg också under sommaren. 

– Det är fullständigt omöjligt för oss att ta hand om fler än vår egen befolkning. Vi klarar inte det med den bemanning vi har. Det vore som att 10 000 Orustbor skulle komma till Stockholm och kräva omsorg, säger Catharina Bråkenhielm till Dagens Nyheter.

 

Flera EU-länder vill öppna för internationella turistresor i sommar

Krönika: Nätresebyråernas kaos – klarade inte av coronakrisen

Venedig skjuter upp turistavgift till 2021

10 unika äventyr i Sommarsverige


Text: Per J Andersson • 2020-04-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen