Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Forskare: Ohållbart att flyga som vi gör

Svenskarna flyger som aldrig förr och vårt resande har större klimatpåverkan än tidigare beräknat. En ohållbar utveckling som måste vändas med hjälp av politiska styrmedel, skriver fyra forskare från Chalmers tekniska högskola och Kungliga tekniska högskolan i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-29 Uppdaterad 2021-06-23

Svenskarnas flygresande har ökat med 130 procent mellan 1990 och 2015, enligt en vetenskaplig rapport som Chalmers tekniska högskola gjort på uppdrag av Naturvårdsverket. Det rapporterar Dagens Industri.  

Enligt rapporten kan svenskarnas internationella flygande vara en betydligt större klimatbov än tidigare beräknat.

I Sveriges officiella underlag som rapporteras till EU och FN uppskattas det totala utsläppet av växthusgaser för 2014 uppgå till 2,3 miljoner ton. Men enligt rapporten står de internationella flygresor som svenskarna gjorde samma år fÙ?r cirka 11 miljoner ton.

Skillnaden i de olika sätten att uppskatta utsläppen på är att utrikesresor inte rapporteras i den officiella statistiken. Den officiella statistiken tar endast hänsyn till den mängd flygbränsle som tankas i Sverige medan statistiken som Chalmersrapporten tagit fram även tar hänsyn till flygresans längd och tankningar som görs utanför Sverige. 

Om vi fortsätter att flyga som vi gör kan utsläppen från svenskarnas internationella flygresor bli högre än Sveriges totala utsläpp redan år 2040. Något som bidra till att de mål som världens ledare kom överens om i klimatavtalen i Paris 2015 kan äventyras, enligt debattartikeln i Svenska Dagbladet.

Samtidigt har utsläppen per person och kilometer minskat med 37 procent sedan 1990. En av de främsta anledningarna till detta är att fler plan flyger med färre antal tomma flygstolar. Teknikutvecklingen har gjort att bränsleförbrukningen har minskat med cirka 1 procent per år, enligt forskarna.  

För att vända utvecklingen vill forskarna se både nationella och globala överenskommelser för att minska klimatpåverkan. Man föreslår även att det ska vara obligatoriskt att informera om klimatpåverkan vid annonsering av flygresor. På så sätt hoppas man att privatpersoner ska kunna göra mer medvetna val när de reser.  

Nu kan du jämföra flygresor baserat på miljöpåverkan

Här är flygbolagen som släpper ut mest – och minst – växthusgaser

Nu införs ett stopp för hur många pass du kan få ta ut


Text: Johanna Jackson • 2016-08-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top