Nyhet

Gröna, sköna Saint Patrick’s Day

För många irländare förknippas 17 mars med fest, musik, och parader. Saint Patrick’s Day, irländarnas nationaldag, firas också i Storbritannien och USA. Även Sverige är med på ett hörn.

Text: Redaktionen • 2009-03-12

Gröna, sköna Saint Patrick’s Day

St. Patrick är Irlands skyddshelgon, och sägs ha fört kristendomen till landet. Han var biskop och reste runt mycket i England, Wales, Skottland och Irland och predikade. Länder där han fått många platser uppkallade efter sig. Men på många håll i världen är han kanske mest känd för att han drivit bort alla ormar från Irland. Om det är en skröna eller inte får vi låta vara osagt.

St. Patrick firas stort i Irland, och känner du för att vara med på årets stora fest, så pågår den i Dublin i sex dagar. Den börjar redan den 12 mars och fortsätter till tisdagen. Enligt tradition klär sig irländarna i gröna kläder, ölen flödar fritt och färgas ibland grön. Den gröna färgen symboliserar den gröna ön Irland, våren och treklövern.
1) Fira i Dublin i original
Största firandet sker förstås på plats i Dublin! Den 17 mars klockan tolv hålls den stora St. Patrick’s-paraden. Den börjar vid Parnell Square North, och sägs ska bli bättre och större än någonsin.
Denny Big Day Out på Merrion Square är en annan höjdpunkt som äger rum vid lunchtid på söndagen den 15 mars. Musik, workshops i gatukonst, dansuppvisningar är några av aktiviteterna. Tillställningarna brukar uppskattas mycket av ungdomar och familjer.
Missa inte heller festen som Guinness Store House ställer till med den 17 mars! De firar både sitt 250-års jubileum och St. Patrick’s Day. Det utlovas mycket show och en hel del fest!

Gröna, sköna Saint Patrick’s Day

2) Fira irländskt i USA
I New York stängs all trafik av på 5th Avenue för den stora paraden som lockar upp till två miljoner glada firare.
I Chicago hedras St. Patrick med att Chicagofloden färgas grön. Med hjälp av 150 liter koncentrerat vegetabiliskt färgämne. Om du vill uppleva färgandet av floden börjar det hela cirka 10.45 lördag 14 mars, och paraden tuffar igång klockan 12.00.
3) Fira i Stockholm i miniformat
Irländarnas nationaldag firas med parad och fest även i Stockholm. Lördagen den 14 mars anordnar svensk-irländska föreningen för femte gången St. Patrick’s Day Parade i Stockholm. Klockan 13.00 börjar paraden från Karlaplan och går via Karlavägen, Engelbrektsgatan och Birger Jarlsgatan. Slutstationen för tåget är Stureplan. Sveriges äldsta säckpipeband kommer att leda paraden. Även om paraden som anordnas i Stockholm inte kan mäta sig med de på Irland eller i USA, har firandet i Sverige ökat i popularitet. 300 personer deltog förra året, och föreningen hoppas på ännu fler deltagande i år.
Helgen kommer att firas med fest på de irländska pubarna runt om i Stockholm och även på andra platser i Sverige med livemusik och shower.

Text: Isabelle Öblom


Text: Redaktionen • 2009-03-12
Nyhet

Scroll to Top