Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Nyhet

Här är länderna som blir dyrare att besöka 2019

Beroende på vart du planerar att semestra nästa år kan din resa bli allt mellan några tior till ett par hundralappar dyrare. Guideboksjätten Lonely Planet har sammanställt en lista över tre stora turistdestinationer som planerar att höja skatten för turister inför det kommande året.

Text: Johanna Jackson • 2018-10-15 Uppdaterad 2022-07-11

Besöker du Kroatien, Nya Zeeland eller Japan 2019 kan du komma att behöva lägga på några extra dinarer på din resebudget.  

Först ut att höja turistskatten är Japan. Här börjar de nya reglerna gälla redan den 7 januari. Skatten innebär att alla som lämnar Japan, både medborgare och turister, kommer behöva betala en avgift på 1 000 yen, som motsvarar cirka 80 svenska kronor och som kommer att läggas på flygbiljetten. Avgiften, som har fått smeknamnet ”Sayonara-skatten”, är beräknad att medföra årliga intäkter på 43 miljarder yen. Pengar som ska läggas på bland annat bättre infrastruktur på flygplatser, gratis wi-fi i lokaltrafiken och flera flerspråkiga guider vid turistattraktioner, skriver Lonely Planet.

I Kroatien är det den dagliga turistskatten som ska höjas. Istället för 8 kuna, kommer turister behöva betala 10 kuna per dag och person under högsäsong. Det är en höjning som motsvarar knappt tre kronor.  

Även Nya Zeeland har slagit fast att skatten ska höjas. Exakt när de nya reglerna börjar gälla är inte ännu klart, men prognosen är någonstans i mitten av 2019. Här handlar det om en engångsavgift på 35 nya zeeländska dollar, eller ungefär 205 svenska kronor. Pengarna som dras in kommer sedan återinvesteras i miljövård, infrastruktur och turismnäringen, skriver Reuters.

4 länder där det blivit billigare för svenskar att semestra

48 timmar i Helsingfors – en weekend med finsk design och lyxkrogar


Text: Johanna Jackson • 2018-10-15
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen