Annons
Annons
Annons
Bilder: Copyright Andrew Randall Christian.

Bilder: Copyright Andrew Randall Christian.

Nyhet

Här är paradisön där ingen vill bo

Pitcairn Island i Stilla havet: frodig djungel, myllrande korallrev, lummiga vikar och stillsamt öliv – så stillsamt att ön hotas av akut avfolkning.

Text: Johanna Jackson • 2015-02-19 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

På Pitcairn Island har det gått fyra år sedan ett barn föddes. Av totalt 46 invånare eller 49 (uppgifterna går isär) finns det endast en kvinna som är i fertil ålder. 

Den åldrande befolkningen och bristen av tillväxt och inflyttning gör att populationen på söderhavsidyllen hotas att försvinna – om inget görs kommer den arbetsdugliga populationen vara närmast obefintlig om 30 år.

Annons

Situationen är akut och representanter för ön försöker desperat att locka till sig nya invånare. De senaste tre åren har de försökt att öka populationen genom att bjuda in människor att immigrera dit, men förgäves – enligt Daily Mail har endast en person ansökt om att få flytta till ön.

Här är paradisön där ingen vill bo
Pitcairns medeltemperatur ligger på behagliga 22 grader och temperturen går sällan över 29 eller under 18 grader.
Här är paradisön där ingen vill bo
Hamnen i Adamstown – öns enda stad.
Här är paradisön där ingen vill bo
Till skillnad från Pitcairns population av människor så frodas djurlivet både över och under ytan.

Vad är det då som gör att ingen vill flytta dit?

En uppenbar anledning är kanske öns svårtillgänglighet. Pitcairn som är ett av Storbritanniens totalt 14 utomeuropeiska territorier, ligger ca 3 000 kilometer från Nya Zeeland och drygt 2 000 kilometer från Tahiti.

Det finns ingen flygplats på ön så du måste ta dig dit med båt. Förutom några få kryssningsrederier som ibland besöker ön på sina rutter så avgår även båtar från den polynesiska ön Mangareva till Pitcairn med förnödenheter några gånger om året. Och för att komma till Mangareva måste du först byta flygplan på Tahiti. Sedan väntar en två dagars båttur innan du till slut når hamnen i huvudstaden Adamstown.

Dessutom råder en stor arbetsbrist på ön och jobbmöjligheterna är få. Det finns också fler problem än bara jobbrist – enligt ett nyhetsinslag från Wall Street Journal finns det en utbredd xenofobi bland invånarna som länge har levt isolerade från omvärlden. 

Här är paradisön där ingen vill bo
Oeno Island, en av Pitcairn Islands fyra öar. Förutom Pitcairn är de andra öarna obebodda.
Här är paradisön där ingen vill bo
Öns kyrka, det finns även en livsmedelshandel och en skola, samt ett museum på ön.
Här är paradisön där ingen vill bo
Pitcairn Island.

Samhället bär även på ärr från en mörk skandal som skakade ön för 11 år sedan då det uppdagades att flera av öns minderåriga flickor hade utsatts för upprepade sexuella övergrepp. Den tragiska historien fick stor uppmärksamhet i medier och satte Pitcairn på världskartan. I slutändan resulterade skandalen i att sex invånare på ön, (varav en av dessa var Pitcairns dåvarande borgmästare) och sex män på Nya Zeeland dömdes för sexuella övergrepp mot barn.

På grund av den minskande befolkningen har ön även försökt få emigranter att flytta tillbaka men enligt Wall Street Journal har skandalen gjort att många tidigare invånare skäms för sitt ursprung och inte vill identifiera sig med ön. I en undersökning som utfördes på uppdrag av Pitcairns ö-råd med utflyttad befolkning svarade endast tre personer av de 34 personerna som ens svarade på undersökningen, att de kunde tänka sig att flytta tillbaka.

Som mest har 250 personer bott på Pitcairn men efter en populationspeak på 30-talet har avfolkningen varit ett faktum. Den nuvarande befolkningen härstammar från besättningen på det brittiska skeppet HMS Bounty. Efter att de gjorde myteri seglade de till Tahiti, kidnappade kvinnor som de tog som fruar och slog sig ned ön 1790.

Hur länge Pitcairn Island kommer fortsätta att bebos av människor återstår att se.

Sugen på att flytta till ön? Läs mer på pitcairn.pn eller ansök direkt här.

Missa inte!

Quiz: 11 huvudstäder du antagligen aldrig hört talas om

6 sätt som resandet gör dig till en bättre människa


Text: Johanna Jackson • 2015-02-19
NyhetPitcairnöarna

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top