Annons
Annons
Helig australisk klippa stänger för klättring. Foto: Getty Images

Helig australisk klippa stänger för klättring. Foto: Getty Images

Nyhet

Slutklättrat på Australiens kända klippa Uluru

Efter år av protester från ursprungsbefolkning har den berömda klippan Uluru stängt för klättring. I fredags gick sista turen av stapel under hurra- och burop.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-27 Uppdaterad 2021-06-23

Att besöka den röda sandstensklippan i Australiens outback står högt upp på många turisters önskelista. Länge har man även kunnat bestiga den 385 meter höga toppen, men nu är det slut med det.

Uluru ses som en helig plats av ursprungsbefolkning som levt kring platsen i uppemot 30 000 år enligt tidningen The Guardian. Aboriginerna som länge bett myndigheterna att förbjuda allmänheten och turister att bestiga klippan vann 2017 en lång strid i frågan.

Segern kom efter flera incidenter då turister bland annat skymfat platsen genom att ta nakenbilder på eller framför landmärket samt spelat golfat på berget.

Bu-rop under sista vandringen

De senaste månaderna har antalet turister ökat drastiskt när personer velat ta tillfället i akt att bestiga klippan innan den stängs. Det har skapat nedskräpning och väckt ilska hos många. I fredags, när sista klättringen gick av stapeln, blandades turisternas hurrande med en del bu-rop, rapporterade The Guardian.

Hikaru Ide, från Nagano i Japan, besökte platsen men valde att inte klättra. ”Klippan är helig och det räcker att vadnring kring foten av berget” sa han till The Guardian.

Turister kan däremot fortfarande besöka klippan och uppskatta den från marken, samt nationalparken Uluru-Kata Tjuta.

Quiz – vad kan du om Australien?

Booking.com slutar sälja biljetter till SeaWorld och andra djurparker

Venedigs turistskatt införs 2020 – böter om du inte betalar


Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-27
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen