Annons
Annons
Kroatien är ett av tio länder som UD gett grönt ljus för svenska resenärer. Foto: GettyImages

Kroatien är ett av tio länder som UD gett grönt ljus för svenska resenärer. Foto: GettyImages

Nyhet

Hit kan svenskarna resa på semester

Vart får man åka som svensk under coronapandemin? Vi listar några bra webbplatser och appar att hålla koll på för att vara så uppdaterad som möjligt!

Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-18 Uppdaterad 2021-08-13

Många längtar ut i världen och vare sig man verkligen måste resa för att träffa familj och jobba, eller om man vill boka en nöjesresa, är det viktigt att veta vad som gäller under coronapandemin.

Var uppdaterad 

Oavsett vart du ska resa vilar ett stort ansvar på dig som enskild resenär. Varje resenär bör hålla sig välinformerad om vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet och följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar på plats. Mer information om smittspridningen på resmålet hittar du på de lokala myndigheternas webbplats.

Svenska resenärer utomlands uppmanas att skriva upp sig på svensklistan, läsa ambassadens reseinformation på Sweden Abroad samt ladda ner appen UD Resklar och i applikationen slå på pushnotiser för det land man befinner sig i.

Vart kan jag resa?

När Europa först drabbades av coronapandemin under våren 2020, stängdes gränserna mellan såväl Europa och omvärlden som mellan diverese europeiska länder. Under resten av året följde en rad lättnader gällande reserestriktioner, men det gick fram och tillbaka. En gräns som var öppen ena stunden kunde stänga i nästa.

Bästa sättat att alltid vara uppdaterad gällande resor är att läsa på Sweden abroad, den officiella webbplatsen för Sveriges ambassader och konsulat eller kommissionens webbplattform Re-Open EU.

Hit kan svenskarna resa på semester
De flesta flygbolag kräver att du ska resa med ansiktsmask. Kolla vad som gäller med ditt färdmedel. Foto: GettyImages

Podd: hur var vår coronasommar?


Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-18
NyhetInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen