Res till Kolkata (Calcutta) i indiska Västbengalen via filmen Open Tee Bioscope som visas i Stockholm i nästa vecka. Foto: Thinkstock

Res till Kolkata (Calcutta) i indiska Västbengalen via filmen Open Tee Bioscope som visas i Stockholm i nästa vecka. Foto: Thinkstock

Nyhet

Indisk bio kommer till Stockholm

Res till Indien via filmens värld. 7–10 maj blir det indisk filmfestival i Stockholm med filmer som visar att allt inte är grälla Bollywoodrullar med sång och dansscener, utan också mer realistiskt och sofistikerat.

Text: Per J Andersson • 2015-04-28

Indisk bio kommer till Stockholm

Indisk film är inte bara färgsprakande och dansanta masalafilmer från Bollywood. Nu får du chansen att upptäcka mer nyanserade och seriösa indiska filmer när filmfestivalen Cinema Indien drar igång på biografen Sture i centrala Stockholm.

Mellan 7 och 10 maj visas åtta indiska filmer som spänner från breda publikfilmer på majoritetsspråket hindi till fimer på andra språk från andra indiska delstater.

Filmen Mary Kom innehåller den sanna historien om den kvinnliga indiska boxaren med samma namn som filmtiteln, som kämpade mot förlegade könsroller och tog guldmedalj i OS.

Du kan också se Open Tee Bioscope, en rörande film om en en man som återvänder till sitt hem i norra Kolkata efter att ha utvisats från sin skola för stökigt beteende. Filmen är en resa till Indiens urbana medelklass fyllt med drama, komedi och känslor. Berättelsen kretsar kring vänskap, första kärleken, pratet med mamma och naturligtvis fotboll.

Indisk bio kommer till Stockholm
Open Tee Bioscope visas på indiska filmdagarna i Stockholm.

Och så visas Killa som uspelar sig i en stad i ett tropiskt paradis på Indiens västkust, där 11-årige Chinu kämpar för att klara av sin fars död. Filmen valdes till den 64:e Filmfestivalen i Berlin, där den vann Crystal Bear av Barnens Jury. 

Filmdagarna är en del av kultur- och businessfestivalen India Unlimited, som med en rad arrangemang i Stockholm, Göteborg och Malmö försöker knyta samman Sverige och Indien. Bland annat blir det en dag fylld av reseinspiration, yoga, dans, musik, hantverk och indisk mat i Kungsträdgården i Stockholm lördag 23 maj, reseseminarium på hotell Sheraton i samma stad 25 maj och fotoutställning hela juli med indiska djur- och naturbilder av Mattias Klum på Raoul Wallenbergs torg mitt emot kungliga Dramaten.

Se indisk film

Trailer för filmen om boxaren Mary Kom

 


Text: Per J Andersson • 2015-04-28
Nyhet

Scroll to Top