Annons
Annons
Dalen som omger Bormida. Foto: Enrico Mazzucco via Creative Commons.

Dalen som omger Bormida. Foto: Enrico Mazzucco via Creative Commons.

Nyhet

Italiensk by hotas av avfolkning – betalar folk som flyttar dit

Är du trött på vardagen i Sverige och funderar på att flytta utomlands? Kanske dagdrömmer du om en mer italiensk tillvaro? Hör upp – nu har du ett perfekt tillfälle att styra flyttlasset söderut.

Text: Johanna Jackson • 2017-05-09 Uppdaterad 2021-06-23

Bergsbyn Bormida i norra Italien har ett problem. I dagsläget räknar 394 personer Bormida som sitt hem men invånarantalet minskar stadigt. Om trenden inte vänds, hotas byns existens. Därför har stadens borgmästare kommit på en plan: att locka dit folk med stålar.

Italiensk by hotas av avfolkning – betalar folk som flyttar dit
Bormidas situation är inte unik. Enligt en rapport från organisationen Legambiente hotas 2 500 byar i Italien av avfolkning. Foto: Google Maps.

Enligt The Guardian utlovar byns borgmästare Daniele Galliano, 2 000 euro, cirka 19 300 kronor, till den som väljer att bosätta sig här. Exakta detaljer för erbjudandet håller fortfarande på att utformas men enligt tidningen hoppas borgmästaren att det ska börja gälla redan nästa år. Borgmästaren planerar dessutom att kunna hyra ut hus och lägenheter för blygsamma summor. 

– Vi jobbar fortfarande för att få fram en plan, men alla är välkomna att komma och bo här, säger en lokal politiker till The Guardian.

Italiensk by hotas av avfolkning – betalar folk som flyttar dit
Foto: Google Maps.

Bormida ligger i regionen Ligurien. Den närmsta staden är Savona och med drygt en och en halvtimmes bilresa tar man sig till regionens huvudstad Genoa. Nöjesutbudet i byn är inte jättestort, men det finns i alla fall en kyrka och fyra restauranger här.

– Det finns inte mycket att göra här. Men livet är så enkelt och naturligt, vi har skog, getter, kyrkan, och massor av god mat. Ett liv här skulle vara fritt från stress, säger chefen för en av restaurangerna till tidningen. 

Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

23 galet pittoreska städer i Italien

Färre väskor tappas bort i flygtrafiken


Text: Johanna Jackson • 2017-05-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen