Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Ny gratistjänst ska hjälpa till vid krånglande flyg

När flyget blir försenat eller väskorna tappas bort har du många gånger rätt till kompensation. Men reglerna kan ibland vara krångliga och flygbolagens formulär svåra att hitta. Konsumentverkets nya tjänst "flygkalkylatorn" ska guida passagerare genom rättighetsdjungeln.

Text: Johanna Jackson • 2018-01-26 Uppdaterad 2021-06-23

När flygpassagerare drabbas av försenat, inställt eller överbokat flyg kan de enligt EU-regler ha rätt till ekonomisk kompensation på upp till 600 euro från flygbolaget. Dessutom har man ofta rätt till hjälp av flygbolaget på plats. 

Hur mycket kompensation man har rätt till beror bland annat på flygsträckans längd och hur lång förseningen blir. I likhet med andra flygrättstjänster räknar Flygkalkylatorn ut hur mycket man kan begära från flygbolaget. Man kan även se när man har rätt att begära ersättning för utgifter på resan eller flygplatsen. 

När man har fyllt i uppgifter i kalkylatorn skickas man sedan vidare till respektive flygbolags reklamationsformulär, vilket i många fall kan vara svåra att hitta och väl gömda på bolagens hemsida.

Ny gratistjänst ska hjälpa till vid krånglande flyg
Exempel på hur tjänsten ser ut. Skärmdump.

Skillnaden mot kommersiella flygrättstjänster är att de sistnämnda sköter reklamationen åt dig, och tar en del av kakan av ersättningen. Konsumentverkets tjänst är gratis, men du måste skicka in reklamationen själv. 

– Flygkalkylatorn kommer att underlätta för drabbade flygpassagerare att framföra sina krav till flygbolagen. De kommer att själva kunna, på ett enkelt och snabbt sätt, begära kompensation från flygbolaget och få behålla hela det utbetalade beloppet utan några avdrag, säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa, som är en del av Konsumentverket.

Flygresenär – här är dina rättigheter

7 rättigheter för dig som flyger inom EU

Så gick det när jag försökte boka min flygbiljett på telefon


Text: Johanna Jackson • 2018-01-26
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen