Annons
Annons

Drygt 200 europeiska flyg i timmen blir försenade. Foto: Getty Images

Nyhet

Miljarder kronor att kräva av flygbolagen för förseningar

Nu börjar den tid på året då européerna flyger som mest. Det innebär mer trängsel och fler förseningar. Många drabbade vet inte att man har rätt till ersättning. Flygbolagen berättar heller inte gärna om resenärernas rättigheter. Så här gör du för att få den ersättning du faktiskt har rätt till.

Text: Per J Andersson • 2024-07-11 Uppdaterad 2024-07-20

Branchorganisationen Airlines for Europe har nyligen varnat för att det kommer att bli stora förseningar i sommar. Bara mellan 26 och 30 juni i år stod 17 flygbolag som gjorde 36 000 flygturer för närmare 900 000 minuter i förseningar. Det innebär 5 000 försenade flyg om dagen – och över 200 förseningar i timmen. Mer än sex miljoner resenärer berördes av försenade eller inställda flyg under de här fem dagarna i slutet av juni.

Ersättningen för förseningar i flygtrafiken i Europa regleras av en EU-förordning som kallas 261/2004. Den gäller för alla flygningar inom EU och alla flygningar från en flygplats i EU till en utanför – och dessutom in till EU om flygbolaget hör hemma i ett EU-land. Även Schweiz, Island och Norge har antagit förordningen.

Du kan få upp till 6 800 kr i ersättnibng om planet är försenat. Foto: getty Images

600 euro kan du få

Nivån på den ersättning du kan få avgörs av hur många timmar planet är försenat, flygningens längd och din destination. Oavsett vad biljetten har kostat har du enligt förordningen rätt att som mest få ut 600 euro, motsvarande cirka 6 800 kronor, i ersättning. På Konsumentverkets hemsida finns en kalkylator där du kan räkna ut hur mycket du har rätt till.

Hos Konsumentverket finns också blanketten du kan använda för att kräva din ersättning från flygbolaget.

Så ser den ut – blanketten på Konsumentverkets hemsida som du kan använda för att kräva ersättning från flygbolaget.

Hjälp finns att få

Om flygbolaget inte svarar eller nekar dig ersättning kan du ta hjälp av ett företag som bistår dig. Principen är att om du inte får ersättning kostar hjälpen ingenting. Om du däremot vinner målet tar företaget ett arvode och en liten andel av din ersättning.

Airhelp, Flightright och Flygkompensation heter några av de företag som hjälper resenärer med att kräva ekonomisk kompensation vid flygförseningar.

Flyghjälp, som verkar i Danmark, Finland, Norge och Sverige, är ett annat.

17 flygbolag som gjorde 36 000 flygturer stod för närmare 900 000 minuter i förseningar … Foto: Getty Images
… vilket innebär 5 000 försenade flyg om dagen – bara i EU. Foto: Getty Images

Obetalda ersättningar

Hej Natalie Clausen på Flyghjälps rättsavdelning som har räknat ut att svenskarna har omkring 1,25 miljarder kronor till godo i obetalda ersättningar. Hur illa tycker du att flygbolagen sköter sig när det gäller att betala ut den ersättning de är skyldiga att göra?

– Vissa betalar direkt. Men i de flesta fall avvisar eller ignorerar de kraven. Eller så hänvisar de till extraordinära omständigheter som extremväder, som förstås kan stämma. Men jag anser att de kan göra mer för resenärerna.  

Är det någon skillnad i vilja att betala ersättning mellan de gamla klassiska flygbolagen och de nya lågprisbolagen?

– Om vi ser på våra ärenden i ett större sammanhang och inte bara på ärenden i domstolar så finns det en tydlig skillnad i betalningsviljan mellan de traditionella statligt ägda flygbolagen, som oftare betalar ut ersättning, och lågprisflygbolagen, som gör det mer sällan.

Hur stor chans är det att resenären vinner kampen om ersättning om man anlitar ett företag som ert?

–  Under de sex år jag har jobbat med det här har vi haft en mycket hög win rate. Resenären har oftast fått kompensation och/eller återbetalning av flygbiljetterna.

EU-lag

Hur argumenterar ni när ni kontaktar flygbolaget?

– Vi utgår från de rättigheter som finns i EU:s förordning 261/2004. Men vi tittar också på färska domar i EU-domstolen som kan ha skapat en ny praxis.

Vad gör ni om flygbolaget vägrar ersättning och ni är övertygade om att resenären har rätt?

– Vi driver frågan vidare till tingsrätt och högre instanser. Vi har drivit fall till Hovrätten och till och med Högsta domstolen och fått rätt där.

Avslutningsvis, finns det några flygplatser som är mer drabbade av förseningar än andra?

– De europeiska flygplatser som är mest drabbade av flygförseningar är i fallande ordning Amsterdam, Frankfurt, London Heathrow, Paris Charles de Gaulle och Madrid. I Sverige är det Arlanda, Landvetter och Bromma.

Mer att läsa: Glöm inte ersättningen för försenat och inställt flyg


Text: Per J Andersson • 2024-07-11
NyhetErsättningFlygFörsening

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen