Annons
Annons
Thailand vinnare när svenskar börjar boka resor igen. Foto: Levente Bodo / Gettyimages.

Thailand vinnare när svenskar börjar boka resor igen. Foto: Levente Bodo / Gettyimages.

Nyhet

Kraftig ökning av resebokningar – hit reser svenskarna först

Sedan den första coronavaccineringen genomfördes på annandagen i Sverige har man sett en kraftig ökning av resebokningar. De flesta verkar längta efter sol och bad – det är framför allt resor till Medelhavet, Thailand och Miami som bokas. Men även svemester-trenden håller i sig!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-01-11 Uppdaterad 2021-06-23

De resmÙ�l vi svenskar verkar längta mest efter till sommaren är traditionella sommarresmål som Spanien, Grekland, Kroatien, Italien och Portugal.

– Vi har sett en stadig ökning av resebokningar sedan de positiva vaccinnyheterna började avlösa varandra, och försäljningen den senaste månaden har ökat mer än 30 procent, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

Även resebolaget Tui ser en kraftig ökning. Under sista veckan på året fördubblades bokningarna jämfört med veckan innan. Det är framför allt östra medelhavet med Kreta, Rhodos och Cypern som sticker ut.

Sol, bad och värme lockar mest

Allra mest bokar vi just nu resor till hösten och vintern. Hos Ticket kan man se att 60 procent fler kunder än ett vanligt år har bokat långresor till bland annat Thailand, Karibien och Miami med avresa nästa höst eller vinter. Thailand är en klar vinnare även hos Tui.

– Thailand verkar vara det resmål som flest är intresserade av. Man längtar efter att få resa långt bort till en mer exotisk destination. Många säger att de vill göra sin livs resa under nästa år. Även nyheten Zanzibar och drömresmålet Maldiverna kan komma att bli populära nästa vinter, säger Adam Györki från Tui.

Även hos Flygresor.se, en prisjämförelsesajt för flygbiljetter, kan man se hur intresset för flygbiljetter ökat. Antalet sökningar efter flygbiljetter till sommaren sköt i höjden nästan på dagen av att den första personen vaccinerades mot covid-19. Resmålen som haft flest sökningar inför sommaren och nästa vinter är Malaga, Bangkok, Dubai, Alicante och Istanbul.

Kraftig ökning av resebokningar – hit reser svenskarna först
Drömmen om en sommar i Grekland. Foto: Dan Wechter / Unsplash.

Svemester-trenden håller i sig

Men det är inte bara utlandssemestrar som lockar. Svenska turistföreningen ser ett stort intresse inför sommaren, och bokningsläget för sommarmånaderna är just nu bättre än vad det var vid samma tidpunkt förra året.

– Vi har har sett en markant skillnad i bokningstrycket den senaste veckan, då sommarens bokningar ökade med över 40% jämfört med samma vecka föregående år, berättar Ulrika Nordgren som är försäljningschef på STF.

På luffen i norra Thailand – rundresa i storslagen natur

Öluffa med barn i Thailand – 50 dagar i paradiset


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-01-11
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen