Mat- och dryckesjournalisten Per Styregård har under ett års tid besökt och dokumenterat 14 svenska dryckesgårdar tillsammans med fotografen Erik Olsson. Tillsammans mejslar de fram en berättelse om hårt arbete, hantverk och passion hos svenska vin- och cidermakare i den nya utställningen Made in Sweden! Det är en berättelse om gamla traditioner som möter framtidens dryckeskultur i ett Sverige som står inför förändring.

Läs också: Sveriges 15 bästa sommarstäder från norr till söder

Thora Vingård är också med i utställningen. Vingården ligger på Bjärehalvön. Foto: Erik Olsson

En av producenterna representerade i utställningen är Långmyre vineri som drivs av Emma Serner och Andrea Guerra. När vingården planterades på Gotland år 2018 var förhållandena långt ifrån optimala – det var den varmaste och torraste sommaren på väldigt länge. Trots det har vineriet klarat sig bra, och idag brukar de jorden helt ekologiskt och välkomnar ett tusental besökare varje år.

En annan är Vingården i Klagshamn, belägen mitt emellan Klagshamn och Limhamn där jorden är rik på både kalk och flinta. Murat ”Murre” Sofrakis, som äger vingården tillsammans med Lena Jörgensen, ser ljust på framtiden för den svenska dryckesbranschen:

– Sist vi använde kemiska bekämpningsmedel är över tjugo år sen. Det är framtiden som vi ser det. Och marknaden för svenskt vin växer mycket snabbare än branschen.

En tredje producent är Magnus Nilsson. 2019 stängde han sin omtalade restaurang Fäviken i Jämtland och driver numera Axelstorps Fruktodling i Båstad. Enligt honom finns det en lucka att fylla när drycker som småskalig champagne blir allt dyrare.

Made in Sweden! är en ambulerande utomhusutställning. Den är monterad utanför Spritmuseum på Djurgårdsstrand 9 under mellan 30 april och 31 juli), därefter vidare till andra platser i Sverige.