Annons
Annons
Playa Las Canteras på ön Gran Canaria. Här hade Nils och Mona tänkt spendera sin semesterresa. Foto: Istock/Privat.

Playa Las Canteras på ön Gran Canaria. Här hade Nils och Mona tänkt spendera sin semesterresa. Foto: Istock/Privat.

Nyhet

Nils, 72, blev nekad att flyga till Las Palmas – ”såg för sjuk ut”

Nils Hain, 72, och sambon Mona, 78, hade sett fram emot två veckors avkoppling i solen i Las Palmas. Så blev det inte. När de kom till gaten blev Nils stoppad av personal som sa att han inte skulle få flyga eftersom han "såg sjuk ut". – Men jag kände mig inte alls sjuk, säger Nils till Vagabond.

Text: Johanna Jackson • 2017-04-27 Uppdaterad 2021-06-23

Juniorsviten på ett av Las Palmas tjusigaste hotell var bokad. Väskorna packade och förväntningarna höga. Nils och Mona som bor strax utanför Halmstad skulle spendera 14 dagar på Gran Canaria och bo mitt i smeten på femstjärniga Cristina direkt i anslutning till den populära stranden Las Canteras.

– Eftersom vi är pensionärer och vi har flyttat rätt nyligen hade vi bara tänkt att njuta av värmen och ta det lugnt, säger Nils Hain. 

Både boende och flyg hade de bokat med Apollo via Ticket och flyget dit den fjärde februari i år skulle gå klockan 11:50 på förmiddagen från Kastrup med SAS. Både ditresan och incheckningen gick bra men nÙ�r paret kom fram till gaten stoppades de av en man iklädd en gul väst. 

– Han frågade mig hur jag mådde och jag svarade att “jag mår bra” men sen sa han att “jag tycker du ser sjuk ut. Du får inte flyga”, berättar Nils och fortsätter: 

– Vi blev ju helt paffa och förtvivlade. Jag är inte helt oberest och har varit runt en del. Men något sådant här har jag aldrig hört talats om. 

Nils berättar att de fick ett A5-papper från mannen på engelska som intygade orsaken till den nekade ombordstigningen. Sedan skjutsades han och sambon till en av SAS deskar i en elbil där de fick höra samma sak: de skulle inte få följa med till Las Palmas. Nils berättar för Vagabond att han inte har några kroniska sjukdomar och känner sig vid god hälsa. Han förstår inte vad det var som gjorde att flygbolaget nekade honom.

– Jag tycker det är väldigt märkligt. Jag kan inte förstå att de bara kan kolla på någon och bestämma sig för att personen är sjuk. Jag har varken käpp eller rullator och eftersom klockan var elva på morgonen hade jag inte druckit en droppe alkohol, säger Nils Hain.

Nils, 72, blev nekad att flyga till Las Palmas – ”såg för sjuk ut”
“Offloaded due to sickness”. Lappen som Nils fick av personalen på Kastrup. Foto: Privat.

Maja Lindstrand arbetar som jurist på Konsumentverket.

– Det låter jättemärkligt att de skulle neka ombordstigning så godtyckligt, säger hon när Vagabond återger Nils berättelse. 

Flygbolag har rätt att neka passagerare att flyga i fall det skulle innebära en risk för personens säkerhet eller hälsa att genomföra en flygning. När ett sådant beslut tas är det kapten som har sista ordet. I vissa fall kan det vara uppenbart att en person inte är i skick att flyga, men när parterna är oense är det flygbolagets skyldighet att påvisa att de agerat rätt.  

Eftersom Nils och Mona köpte en paketresa som regleras av paketreselagen är det dock Apollo som har ansvar för både transport, i detta fall flygresan med SAS, och boende.

– Har de sålt flyg och hotell i kombination så ansvarar arrangören för att leverera flyg och hotell, säger Maja Lindstrand. 

Enligt paketreselagen är det alltså Apollos ansvar att ersätta resan ekonomiskt, ifall det visar sig att Nils nekades att flyga på felaktiga grunder. Enligt Maja Lindstrand borde Nils och Mona därför höra av sig till Apollo igen för att försöka få tillbaka pengarna för resan, men även till SAS för möjligheten att få ytterligare kompensation utöver utgifterna för resan i enlighet med EU-förordningen 261/2004, som ger passagerare rätt till ekonomisk kompensation vid till exempel förseningar, inställda flyg och nekad ombordstigning. 

– Om SAS har nekat honom på felaktiga grunder har han rätt till kompensation från SAS eftersom de är utförande flygbolag, säger Maja Lindstrand.

– Är han sedan inte nöjd med SAS och Apollos beslut, eller inte får svar kan han vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, lägger hon till.  

Nils, 72, blev nekad att flyga till Las Palmas – ”såg för sjuk ut”
Kastrup. Nils och Mona kom aldrig iväg till Las Palmas utan fick vända på flygplatsen i Köpenhamn. Foto: Istock.

Fredrik Henriksson är presschef på SAS. Han vill inte kommentera enskilda händelser men beklagar det som har hänt. 

– Vi vill ju ha nöjda kunder och att så många som möjligt ska flyga med SAS och det kan vara möjligt att vi måste titta på det här ärendet en gång till, säger Fredrik Henriksson.

Enligt honom är det ytterst ovanligt att folk nekas ombordstigning på grund av sjukdom eller misstänkt sjukdom men han vill poängtera att besättningen och kapten “har ett ansvar att neka personer om de gör bedömningen att det vore en fara för passageraren att flyga.”

– Generellt så kan passagerare nekas av flera anledningar, där hälsa, alkohol, graviditet är några, men jag har aldrig hört att någon nekas bara för att de ser sjuka ut… Men när personer nekas på grund av sjukdom kan det handla om personer som har svårt att sitta upp, har kraftiga svettningar eller andra tydliga symptom, säger Fredrik Henriksson.

På resan hade Nils och Mona spenderat drygt 40 000 kronor. Pengar som de nu inte har sett röken av. Dagen efter händelsen gick de till sitt lokala Ticket-kontor i Halmstad. Eftersom de hade köpt resan hos Apollo ringde personalen på Ticket Apollos kundtjänst varpå de fick höra att någon på Apollo skulle höra av sig. Det var drygt två månader sedan. 

När Vagabond ringer upp Apollos presschef Ann-Sofie Olsson säger hon att de inte har någon information om händelsen och hänvisar till SAS. Ytterligare frågor vill hon inte svara på. Vi får dock svar via mail. 

Vad har ni för återbetalningspolicy när något sådant här inträffar? 

“Det är flygbolaget som fattar beslut om passagerarna på planet, och i sista hand är det alltid piloten som bestämmer.”

Kommer ni att betala tillbaka Nils och Monas pengar som de la ut för resan ifall det visar sig att SAS bedömning var felaktig? 

“Det är flygbolaget som ansvarar för bedömning och eventuella ersättningar.”

Apollo frånsäger sig alltså ansvaret trots att lagen säger motsatsen. 

Eftersom Nils och Mona var så chockade när de fick höra att de inte skulle få följa med ifrågasatte de inte besättningen utan lydde snällt. En timme senare hade de fått tillbaka sina incheckade väskor och satt i en taxi på vÙ�g tillbaka till Sverige.

– Det kändes som om vi var smuts som de spolade ut med badvattnet, säger Nils Hain. 

Nekad ombordstigning vid överbokat flygplan? Här är dina rättigheter

Geografimiss hos svenskt resebolag – blandade ihop svenska städerna i norr


Text: Johanna Jackson • 2017-04-27
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top