Annons
Annons
Olika ölglass med öl i

Botanisera bland mängder av öler på Gbg Beer Week. Foto: GettyImages

Nyhet

Nu drar Göteborgs ölfestival igång

Göteborg har en blomstrande ölkultur med bryggerier och schyssta ölbarer, nu drar årets ölfestival, Gbg Beer Week, igång!

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-29 Uppdaterad 2022-03-29

En vecka med start fredagen 1 april (smygpremiär dagen innan) kommer det vara fokus på humle, ölskum och matkombinationer i Göteborg när Gbg Beer Week drar igång. Det kommer drickas och provsmakas fantastisk öl, men så kommer det också finnas plats för andra nöjen och utbildning. Vad är till exempel ”kvass” – jo, en maltdryck gjord på kormalt och ibland även råg och havre, ingen humle, och påminner om gammaldags svagdricka. Det får man lära sig mer om på ett av festivalens många event som hålls under veckan.

Häng med andra ölnördar på eventen och dra till några av staden många ölbarer, pubar och bryggerier efteråt. Det hela avslutas med två dagars klassisk mässa – Öl & Whiskymässan. Här kan nybörjare och nördar botanisera bland destillerier och bryggerier från världens alla hörn, provsmaka och ta del an nyheter. Missa inte att boka plats!

Vagabond kommer vara på plats bland ölmakare, ölgäris, ölnördar och såklart provsmaka en öl eller två. Följ oss på Instagram, @vagabondmagasin, för mer ölnörderi.

Event hela veckan lång

Det finns en uppsjö av olika event att gå på under veckan. Vad sägs till exempel om att hänga på när Ölkompaniet arrangerar Live-bryggningar tisdag och torsdag? Se på när de återskapar två av stadens bryggeriers egna recept. Personal kommer att finnas tillgängliga att svara på frågor angående ölbryggning på hembryggningsnivå. För gottegrisar finns chansen att gå på ölprovning med mörk öl från Beerium med matchande dessert.

Vill du blanda in kultur i leken? Gå kort guidning i Klippans kulturreservat och ta sedan plats i den 200 år gamla Portertunnan. Här kommer du få dryckeshistoria berättat om Porter och stout, dess historia och utvecklingen från London till Sverige, Göteborg, Klippan och de Carnegieska bruken. Varvat med anekdoter, fakta och provning av fem olika sorter. Ciceron är ingen mindre än Otto Lundell som har arrangerat öl- och porter-provningar sen 90-talets mitt. Han är medförfattare till böckerna Svenska öl i köket och Jul i Göteborg. Otto är också öldomare, Lord vice President i Porter Drinkers’ Association, grundare till Göteborg Porterfestival mm. 

Nörda ner dig i ölprylar på Majornas Bryggeri. Här kan man byta, sälja och köpa bryggeriprylar; gamla skyltar, etiketter, flaskor, backar, burkar, brickor och udda saker från kända och okända bryggerier.

Eller gå i ”Ölskola” och lär dig parar ihop öl & mat med Sanna Lindberg som är mat- och dryckesjournalist med stort fokus på öl. Hon har bevakat den svenska ölscenen för Dagens Nyheter i 10 år och tipsar regelbundet om öl i Nyhetsmorgon och andra medier.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-29
NyhetGöteborgMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen