Annons
Annons
SAS eflygplan

Köp biljetten nu, res om sex år. Så här tror SAS att det första elflygplanet kommer att se ut. Foto: SAS

Nyhet

Nu kan du boka resan med elflyg

Fredag 2 juni kl 12 öppnar bokningen till SAS första flygning med elflyg. Men räkna inte med att kunna lyfta inom kort. För först 2028 räknar flygbolaget med att de första elektriska planen ska vara i luften.

Text: Per J Andersson • 2023-06-01 Uppdaterad 2023-06-01

SAS ambitiösa mål är att ha noll utsläpp av växthusgaser år 2050. För att uppnå det målet tänker man sig att elflyg alltmer ska ersätta flyg som drivs av fossila bränslen.   

SAS-chefen Anko van der Werff är optimist

– Sedan starten 1946 har SAS varit en av pionjärerna i flygbranschen. SAS var exempelvis det första kommersiella flygbolaget som flög över Nordpolen, något som avsevärt reducerade flygtiden mellan kontinenterna, säger han med anledning av att man börjat boka platser på de första elflygen som ska lyfta från marken om sex år.

Att man öppnar bokningen så långt i förväg får förstås ses som ett led i en PR-kampanj som går ut på att ge en bild av att det skandinaviska flygbolaget ligger i framkant när det gäller att minska utsläppen.

Inte lika optimistisk

Men Jonas Åkerman på Kungliga tekniska högskolan är inte lika optimistisk till elflyget. De första kommersiella hybridflygplanen kommer att ta max 30 passagerare och kommer att kunna flyga ungefär 20 mil på eldrift. Med så kort räckvidd är det bara Bromma–Visby och Umeå–Östersund som skulle kunna ersättas med elflyg. Och det är de långa utrikesresorna som står för den absoluta merparten av alla flugna kilometer. Bara 7 procent av klimatpåverkan av svenskars flygresande kommer från inrikesflyget.

Enligt Jonas Åkerman skulle det innebära att bara några promille av vårt flygresande kan ske med el.

– Om man lyckas med målsättningen att 2040 ha utvecklat ett flygplan som kan flyga dubbelt så långt, 40 mil, enbart på el, ja då skulle elflyget fortfarande bara stå för ensiffriga procentandelar av flygresandet, säger han.

Vätgasflygplan

Sedan 2019 samarbetar SAS med Heart Aerospace för att snabba på utvecklingen av elflygplan. Sedan dess samarbetar man också med Airbus för att utveckla vätgasdrivna flygplan. Hösten 2022 tecknade flygbolaget ett avtal om nya elflygplanet ES-30 som SAS i framtiden ska kunna använda i sin regionala flotta.   

Är du sugen på att stödja arbetet med elflyg kan du boka från och med fredag 2 juni kl 12.00. Boka elflyget här.

Läs också Vagabond granskar: Vad är värre för klimatet – färjan eller flyget?


Text: Per J Andersson • 2023-06-01
NyhetFlygKlimatförändringar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen