Annons
Annons
Militär fotad bakifrån

Antalet demokratier blir allt färre – det vill organisationen Civil Rights Defenders lyfta i en ny kampanj. Foto: GettyImages

Nyhet

Nu kan man diktaturkompensera för resor till odemokratiska länder

Att klimatkompensera för resor har funnits ett tag, men nu kan man även "diktaturkompensera" för resor till odemokratiska länder. Kampanjen från Civil Rights Defenders vill öka medvetenheten om världsläget.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-03 Uppdaterad 2022-12-03

“Nästan hälften av världens länder är idag diktaturer där människor lever med inskränkta rättigheter. Flera av dessa länder är populära vinterresmål där våra pengar riskerar att hamna i auktoritära regimers händer. Därför lanserar vi nu möjligheten att diktaturkompensera – ett sätt att stötta arbetet för mänskliga rättigheter i världen.”

Så står det på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders nya kampanjsida. Med deras uträkningsformel, som baseras på resans längd och svenskars genomsnittliga kostnad per dag under utlandsresor samt momssatsen och hur autokratiskt landet är, landar en diktaturkompensation till populära Thailand under tre veckor för tre personer på 4189 kronor.

Anna Magnard, insamlingschef på Civil Rights Defenders, berättar mer om organisationens kampanj.

Hur kom ni på idén till ”Diktaturkompensation”?

– Vi vet att allt fler länder i världen blivit mindre demokratiska, och trenden fortsätter dessvärre åt det hållet. Idag räknas hälften av världens länder som diktaturer eller autokratier. Samtidigt är det många svenskar som inte tänker på detta när man väljer destination för sin semesterresa. Inspirerade av klimatkompensation, som för många har blivit en självklar del i köp av resor, skulle vi gärna se att resenärer även väljer att stötta arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter genom att diktaturkompensera.

Vad är målet med kampanjen?

– Målet är att öka medvetenheten om hur läget för demokratin ser ut globalt och hur ens agerande kan påverka situationen för mänskliga rättigheter, samtidigt som vi erbjuder ett sätt att faktiskt bidra positivt till en mer demokratisk värld. Det stödet är otroligt viktigt för de demokratikämpar som i många fall arbetar i motvind och under hård press.

Nu kan man diktaturkompensera för resor till bland annat Kuba. Foto: Civil Rights Defenders

Vad tycker ni om resor som görs till diktaturer?

– Vi är inte emot resande i sig, men tycker det är viktigt att man är medveten om vart man reser. Väljer man att resa till en diktatur är det viktigt att man vet om och reflekterar över vad det kan innebära. Annars riskerar man att omedvetet bidra med sin reskassa till en förtryckande regim som kränker mänskliga rättigheter.

Vilka destinationer ser ni som mest problematiska?

– Forskningsinstitutet V-dem har ett demokratiindex som vi utgått från i vår beräkningsmodell. De minst demokratiska länderna är förstås mest problematiska att resa till.

Hur balanserar ni fokuset på individens ansvar i jämförelse med större aktörers ansvar, som t.ex. stater och företag som bedriver handel med diktaturer?

– Alla har ett ansvar, det är något vi vill lyfta i denna kampanj. Självklart vilar ansvaret på stater och företag tyngre än på den enskilda individen för att de helt enkelt har större muskler. Men om vi som konsumenter ställer högre krav på att alla aktörer tar ett större ansvar för mänskliga rättigheter har det också en stor påverkanskraft.

Vilket ansvar har resebranschen kring resor till diktaturer?

– Vi tror och tycker att alla kan ta ansvar för att en svår situation ska blir lite bättre. Vi hoppas att resebranschen vill bredda sitt engagemang och omfamna diktaturkompensation precis som man gjort med klimatkompensation.

Anna Magnard, insamlingschef på Civil Rights Defenders. Foto: Civil Rights Defenders

Hur kommer ni använda intäkterna som kampanjen generar?

– Intäkterna från kampanjen går till att stärka människorättsförsvarares säkerhet och möjligheter att påverka i en mer demokratisk riktning. Det är idag väldigt farligt att stå upp för mänskliga rättigheter. Många av våra partners hotas eller till och med mördas på grund av sitt arbete, för att de står upp för alldeles grundläggande fri- och rättigheter.

Finns det något – utöver er diktaturkompensation – man bör tänka på som resenär?

– Det är viktigt att vara påläst och att ha reflekterat över sitt valda resmål, både i förväg och väl på plats. Läs på om landets politik, historia, kultur och situationen för mänskliga rättigheter för att på ett djupare plan förstå människors vardag och förutsättningar. Prata inom resesällskapet hur ni kan använda er reskassa och makt som resenärer på bästa sätt. Det finns även många andra tips om schysst och medvetet resande att ta del av på nätet.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-03
NyhetAnsvarsfull turism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top