Förr satte kryssningsfartygen kurs österut. Nu norrut. Foto: Tallink Silja
Nu styr kryssningsfartygen norrut
Åka på kryssning låter inte som någon lysande idé i coronatider. Men i takt med att smittan minskat i Sverige har intresset för att ge sig ut på havet ökat. Och i avsaknad av utländska destinationer styr kryssningsfartygen med hemmahamn i Stockholm norrut mot höga kusten.
När pandemin slog till och både Finland, Estland och Danmark bommade igen för besökande svenskar dog svensk kryssningsturism.
Givetvis bidrog också svårigheterna att hålla fysisk distans ombord och det faktum att det var flera kryssningsfartyg som blev de första superspridarna. Vi minns ju fortfarande smittan med flera dödsfall i mars i pandemins gryning ombord på kryssningsfartygen Zaandam utanför Latinamerikas kust och Diamond Princess i vattnen i östra Asien.
Under sommaren började Tallink Silja att istället för att segla österut kryssa från Stockholm till Visby. Och nu under hösten satsar man på kryssningar från den svenska huvudstaden upp till Höga kusten i Ångermanland. Höstens första helgkryssningar bokade snabbt fullt. Därför har man nu bestämt sig för att fortsätta med fler turer, ända fram till höstlovet i slutet av oktober.
Pandemin har varit en katastrof för de reseföretag som antingen säljer utrikesresor till svenskarna eller har varit beroende av att utländska turister kommer hit. Birka Cruises, som funnits i nästan 50 år, gav upp i början av juli och har inga planer på att återuppta kryssningarna, inte ens när pandemin är över. Samma sak med Stena Lines 111 år gamla färjelinje Trelleborg–Sassnitz, som nu är död och begraven.
Att på det här sättet styra om resorna till inhemska resmål handlar förstås om överlevnad för de rederier som vägrar ge upp.
– Då reserestriktionerna kvarstår i många länder och osäkerheten fortsatt är stor söker många efter resmål i närområdet under hösten, och inte minst inför höstlovet. Höga kusten är en destination som många svenskar har fått upp ögonen för i sommar och feedbacken från våra gäster hittills har varit fantastisk, säger Marcus Risberg som är vd för Tallink Silja.
Rutten för fartyget Silja Symphony går via Mariehamn på Åland (vilket möjliggör taxfreeförsäljning ombord) till Härnösand och en nästan fyra timmar lång tur inomskärs, genom Sannasundet till Högakustenbron och Ulvön innan fartyget viker av och seglar tillbaka till Stockholm.
För att kunna välkomna resenärer på ett tryggt och säkert sätt har organisationen Svensk Sjöfart, som Tallink Silja är en del av, antagit en branschstandard med en rad säkerhetsåtgärder som gäller i både terminaler och ombord på fartygen.
– En trygg resa för såväl våra gäster som vår personal är vår högsta prioritet. Vi har anpassat all verksamhet ombord och infört säkerhetsrutiner som nu är väl inarbetade. Vi fortsätter också att ha ett halverat passagerarantal så att alla ska kunna hålla ett lagom avstånd, säger Marcus Risberg.
De tre sista avgångarna sker under höstlovsveckan då fartyget stannar lite längre i Härnösand för att kunna erbjuda fler upplevelser i området.
Historisk kuriosa
Det var länge sedan man kunde ta båten norrut. Innan Stockholm–Narvik-tåget började rulla 1936 fanns dock reguljär färjetrafik med Sveabolagets passagerarfartyg, turbinångarna Ragne och Regin, från Stockholm via flera norrländska städer till Luleå. Resan tog tre dygn, men då fanns å andra sidan konversationssalong med piano, röksalong, badhytter, vindskyddat promenaddäck och sovhytter med Dux-madrasser.
Lyssna på Vagabonds podd
I senste avsnittet pratar Vagabonds redaktion om sina favoritresmål i Sverige.
Text: Per J Andersson • 2020-09-09
Nyhet • Båtresor