Annons
Annons
Den nya guiden sägs hjälpa kunderna hitta billigare flygresor och hotell. Foto: GettyImages

Den nya guiden sägs hjälpa kunderna hitta billigare flygresor och hotell. Foto: GettyImages

Nyhet

Res på tisdagar och spara pengar – ny guide tipsar om billiga resor

Skulle du kunna tänka dig fördjupa dig i statistiken och boka när det är som billigast? Nu finns en ny guide som ska tipsa konsumenterna när det är som billigast att resa och hur långt innan man bör boka.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-27 Uppdaterad 2021-09-15

Hotell-och resesöksajten Momondo lanserar guiden Travel Smart, som syftar till att tipsa konsumenter om hur de ska tänka i samband med sina hotell- och flygbokningar ur ett ekonomiskt perspektiv.

Statistiken som ligger till grund för guiden visar bland annat att man i genomsnitt tjänar mest pengar på att boka sin resa 51 dagar innan avfärd, att tisdagar är den bästa dagen för avfärd och att man bör undvika avfärdsresa på morgonen.

– Det finns en uppsjö av myter och sägningar vad gäller den bästa tiden att boka din semester, och detta kan självklart bidra till svårigheter för resenärer som vill ta del av det bästa möjliga erbjudandet. Därför har vi sammanställt en omfattande prisanalys för våra konsumenter, så att svenska resenärer ska kunna boka sina resor utifrån den mest lönsamma tiden för de mest populära flyg- och hotelldestinationerna, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för momondo.

Resor inom Europa

I genomsnitt kan man hitta de billigaste biljetterna ungefär 63 dagar före avresan, som möjliggör för besparingar på upp till 56 procent. Om man väljer att resa på en tisdag blir affären än mer tacksam.

Är man ute efter en hotellvistelse någonstans i Europa lönar det sig att lägga sin planering något tidigare. Vanligtvis kan man hitta de billigaste hotellrummen cirka 118 dagar i förväg (alltså runt fyra månader innan avresa). Ofta kan rummet bokas till upp emot ett genomsnitt på 49 procent lägre pris i jämförelse med den dyraste bokningsdagen; nämligen ankomstdagen.

Långdistansflyg

När det gäller resor utanför Europa har det visat sig att en bokning 51 dagar i förväg kostar upp till 42 procent mindre jämfört med den som väljer att spontanboka under avresedagen – vilken inte är den värsta dagen att boka på. Även här är en tisdagar en bra dag att boka då man kan spara upp till 13 procent i genomsnitt jämfört med om du väljer lördag som avfärdsdag.

– Årets data visar återigen att priset varierar mycket beroende på när du bokar, och att det verkligen lönar sig att grotta ner sig i sökdatan, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för Momondo.

Här hittar du den nu sökguiden

Res på tisdagar och spara pengar – ny guide tipsar om billiga resor
En sökning på London med den nya guiden visar att tisdag morgon är den billigaste dagen och tiden att resa. Bild: Från momondo.se

Om statistiken:

Uppgifterna är baserade på sökningar som genomfördes på momondo.se mellan 01.08.2018 – 30.09.2019 för samtliga resedatum under 2019. Alla flygsökningar är returekonomiflygningar. Alla procentuella besparingar beräknas genom en jämförelse av den billigaste tiden att boka och den dyraste tiden att boka.

Hur mycket pengar som kan sparas kan även variera beroende på tid, efterfrågan och utbudet, och priser kan således inte garanteras.

Ny direktlinje mellan Stockholm och Tokyo 2020

Östeuropa i fokus: 16 nya flyglinjer lanseras av Norwegian

Upplev Portugals orörda och vilda kust


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-27
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen