Annons
Annons
Tåg i Azerbajdzjan. Genrebild: Istock.

Tåg i Azerbajdzjan. Genrebild: Istock.

Nyhet

Ny järnväg tar dig från Europa hela vägen mot Kina – utan att passera Ryssland

En nästan 90 mil lång järnväg som går genom Georgien, Turkiet och Azerbajdzjan har nyligen haft premiär. Den nya järnvägen hoppas kunna ge länderna i regionen ett ekonomisk lyft och erbjuder nya färdrutter mellan öst och väst.

Text: Johanna Jackson • 2017-11-07 Uppdaterad 2021-06-23

Linjen startar i Azerbajdzjans huvudstad Baku och går sedan förbi Georgiens huvudstad Tbilisi och den turkiska staden Kars, skriver Omni och hänvisar till Bloomberg.

Järnvägen som kallats för ”Eurasiens nya bro” går längs med Sidenvägen och är ett resultat av ett 10 år långt projekt som blivit försenat upprepade gånger, men i dagarna invigdes alltså den nya sträckan.

Enligt Bloomberg är järnvägens huvudsakliga syfte att se till att godståg ska kunna ta sig mellan Kina och Europa utan att passera Ryssland eller Iran, men planen är att tågen ska öppna för passagerare inom ett år med till exempel sovvagnar mellan Istanbul och Baku. Vilket alltså kan innebära nya spännande framtida möjligheter för resenärer i regionen.

Men vänta nu, kanske du uppmärksamt tänker. Azerbajdzjan gränsar ju inte till Kina! Mycket riktigt, ge dig själv en klapp på axeln. Från Azerbajdzjan går däremot tågfärjor till Kazakhstan över Kaspiska havet. Det skriver New York Times.

10 klassiska tågresor du måste göra innan du dör

Saudiarabien öppnar upp för turister

Eddie Gustin har besökt världens alla länder – Cypern blev det sista

Georgien – storslaget reseäventyr i öst


Text: Johanna Jackson • 2017-11-07
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen