Annons
Annons

1638699.jpg

Nyhet

Idag lanseras en ny onlinetjänst där du kan boka tåg i hela Europa

Fredagen den 6 december lanserades äntligen en ny onlinetjänst för bokning av tåg i Europa. Trainplanet, som sajten heter, lovar att man nu med några få knapptryck ska kunna boka tåg på över 100 europeiska tågbolag i 31 länder. Men biljetterna som erbjuds än så länge är oftare dyrare än vad du kan få om du bokar direkt med respektive tågbolag.

Text: Per J Andersson • 2019-12-06 Uppdaterad 2021-09-15

Trainplanet.com som har tagits fram av tågresebyrå Tågbokningen.se i Östersund är efterlängtad. I maj lovade man lansering redan i mitten av augusti, men inget hände. Enligt bolagets VD Ufuk Ergovan handlade förseningen inte i sig om tekniska svårigheter med att få till hoplänkningen av de olika tågbolagens bokningssystem, utan om att det tog längre tid att få licenser för att kunna ta betalt än vad man hade förutsett.

Men från och med idag kan du alltså köpa en tågbiljett med flera byten på långa sträckor i Europa. Det går också bra att klicka i att du redan har ett Interrailkort och bara köpa platsreservationerna.

Ivar Karlsson på Centralens Resebutik i Kalmar, en annan av Sveriges få rutinerade resebyråer för bokning av europeiska tåg (men som saknar onlinjetjänst och förlitar sig på telefon, mejl och besök i butiken), vill dock höja ett varningens finger för att boka tåg allt för långa sträckor med många byten.

Till skillnad från flygbolagen meddelar inte alltid tågbolagen när de ställer in ett tåg eller tidigarelägger avgångstiden med en halvtimme. Sådant kan hända kanske, framförallt i Tyskland, landet som alla som vill ta sig söderut i Europa måste passera – om man inte tar färjan Sverige–Polen och åker tåg söderut den vägen.

 

 

Idag lanseras en ny onlinetjänst där du kan boka tåg i hela Europa
Så här ser Trainplanets bokningssida ut.

Ett gott råd är därför att inte planera för långa slingor med snäva byten, även om det är möjligt att göra det online och det ser bra ut på pappret med resvägen som du skriver ut. Lägg istället in vilodagar och hotellnätter på några ställen under resan ner till Italien, Frankrike, Spanien eller Storbritannien. det är bättre att vara beredd på allt inte går som planerat och bli positivt överraskad om det gör det – istället för tvärtom.

En kritik mot den nya tjänsten som framkom redan första dagen är att Trainplanet inte verkar ha tillgång till tågbolagens lägsta priser. Flera jämförelser visar att flera av de biljetter som erbjuds har ett betydligt högre pris än det man kan hitta på tågbolagens egna bokningssajter. Tvärtom om mot flygbokningsvärlden alltså, där resebyråernas biljettpriser nästan alltid är lägre än dem som flygbolagen själva erbjuder.

Trainplanet meddelar att man inte är klara med alla funktioner på sajten. Uppdateringar med förbättringar och nya tjänster kommer därför att lanseras successivt under 2020.

Flera andra nystartade företag och teknikutvecklingsprojekt jobbar för närvarande med liknande sajter som kan komma att bli tuffa konkurrenter till Trainplanet, bland andra Railtic.com som redan nu fungerar som en fullfjädrad reseplanerare. Men i framtiden ska du även här kunna boka resorna online.

Andra tågbokningssajt som jobbar för fullt inför en snar lansering är All Aboard och Allihop. Under våren kommer också SJ, som 2014 slutade sälja biljetter till tåg i resten av Europa, att lansera en onlinjetjänst på sj.se för utlandsbokningar – läs mer om det här!

Här bokar du: Trainplanet.com.

 

Vill du ha mer resetips, nyheter och inspiration?

Håll dig uppdaterad med Vagabonds nyhetsbrev – anmäl dig här!

Tågluff i Europa – 6 episka rutter

Inspiration inför tågsemestern! Beställ den nya boken Ta tåget

Han reste jorden runt utan att flyga


Text: Per J Andersson • 2019-12-06
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen