Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Ny teknik ska minska köerna på Arlanda

Säkerhetskontrollerna vid Arlanda och Landvetter kan komma att gå betydligt snabbare i framtiden. Anledningen är att flygplatserna installerat automatiska inpasseringsgrindar innan säkerhetsscanningen.

Text: Johanna Jackson • 2018-02-27 Uppdaterad 2021-06-23

Ni har säkert stött på dem utomlands, men fram tills nyligen fanns det inga automatiska inpasseringsgrindar i Sverige. Istället behövde resenärer visa sina pass och boardingkort för vanliga kontrollanter. 

Men i början på året fick Landvetter Airport i Göteborg sin fÙ?rsta grind och strax därefter installerades en hel hop med automatiska grindar i den stora hallen i Arlandas terminal 5. Grindarna är placerade precis innan delen av säkerhetskontrollen där man tar av sig jackor och handbagage på röntgenbandet. 

– Det innebär att det blir både enklare och effektivare för våra resenärer och förhoppningsvis kommer detta att minska köer, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia, till Vagabond. 

Ny teknik ska minska köerna på Arlanda
Så här ser grindarna ut. I dagsläget finns det totalt tio automatiserade inpasseringsgrindar på Arlanda. åtta vanliga och två vid fast track, men planen är att installera fler. Foto: Swedavia.

Swedavia, som driver tio av Sveriges största flygplatser som Arlanda, Landvetter och Bromma Airport, har sedan tidigare installerat incheckningsautomater och automatiserad bagageinlämning. Inom det kommande året är det även tänkt att fler flygplatser ska utrustas med de självbetjänande inpasseringsgrindarna. 

Stockholm får nytt direktflyg till Island

6 Roadtrips i sommar-Europa

Nu är det klart – 18-åringar ska få gratis tågluffarkort


Text: Johanna Jackson • 2018-02-27
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen