Annons
Annons
Vandra i Göteborgs skärgård.

Göteborgs skärgårdsled slingrar sig genom den nordliga ögruppen och bjuder på stadsnära naturupplevelser. Foto: Jonas Ingman

Nyhet

Sveriges svar italienska ”Cinque Terre-vandringsleden” finns i Göteborgs skärgård

Vandra, bada och njut i sommar! Göteborgs skärgårdsled slingrar sig förbi karga klipphällar, storslagen natur och genuina skärgårdssamhällen. Från Fotö i söder till Hälsö i norr.

Text: Karin Wimark • 2022-05-16 Uppdaterad 2024-06-04

Göteborgs skärgårdsled invigdes lördag 2022 och är en ny del av Kuststigen –  vandringsleden som går från Tjörn i söder hela vägen upp till Oslo och kan ses som Sveriges svar på den klassiska ”Cinque Terre-vandringsleden”.

– Vandring är en stark reseanledning för många och ett välkommet inslag för den som både vill vandra och uppleva Göteborgs skärgård, säger Sandra Osberg, besöks- och näringslivsutvecklare Öckerö kommun.

Vandra leden i tre etapper

Den 27 kilometer långa skärgårdsleden går att göra i ett svep, eller så delar du upp den i tre föreslagna etapper med övernattning på öarna. För att nå Göteborgs skärgårdsled kan du ta båten från Lilla Varholmen till Hönö färjeläge alternativt med båt från Stenpiren till Hönö Klåva. Leden slingrar sig från Lilla Varholmen söderut med vandring genom björkskog vid Jungfruviken, panoramavyer från den vackra Fotöbron och vidare till hamnen Hönö Klåva med mysiga restauranger som Lilling Cottage och hotell som Skärgårdshotellet Hönö.

Klättring- och fågelparadis

Etapp två leder över historiska bergshällar via den idylliska badplatsen Bådevi och vidare mot naturreservatet Ersdalen. Här finns bra möjligheter att skåda fåglar liksom att klättra! Ersdalen är nämligen känt för att vara ett boulderingparadis! Leden går sedan vidare genom det gulliga samhället Hönö Röd med vandrarhem och butik och vidare över bron till Öckerö.

Njut av Göteborgs skärgård till fots. Foto: Karin Wimark

Vandra vidare i norr

Höjdpunkterna på etapp tre är flera. Den vackra Hummerviken och runt Rördammen som ligger så långt västerut du kan komma på Öckerö. Här är naturen vild och vacker! Kanske sover du över i något av öns hotell, vandrarhem eller Airbnb som finns. Fortsätt annars över bron till Hälsö för en räkmacka på Hälsö Brygga och idyllisk vandringsled längs kusten i norr. Har du inte fått nog kan du hoppa på färjorna till öarna Knippla, Hyppeln eller Rörö för mer skärgårdsliv.

Etapper

Etapp 1: Startpunkt Hönö Färjeläge, distans 10 km.

Etapp 2: Startpunkt Hönö Klåva, distans 9,3 km.

Etapp 3: Saltasviken, distans 7,8 km.

Mer info om Skärgårdsleden och Kuststigen hittar du här.


Text: Karin Wimark • 2022-05-16
NyhetGöteborg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen