Annons
Annons
En rysk-ortodox kyrka i Minsk. En spontan-weekend till Vitryssland? Nu är det möjligt. Foto: Istock.

En rysk-ortodox kyrka i Minsk. En spontan-weekend till Vitryssland? Nu är det möjligt. Foto: Istock.

Belarus

Nya visumregler: Nu är det enklare att resa till Vitryssland

Att resa till Vitryssland är numera lite lättare. Detta tack vare nya inresebestämmelser som har trätt i kraft.

Text: Johanna Jackson • 2018-01-22 Uppdaterad 2021-06-23

Att resa till Vitryssland har länge varit förknippat med byråkratikrångel. Men nu satsar landet på turism och går mot ett mer visumfritt resande.

Redan förra året lättade man upp på inresereglerna för resenärer som anländer med flyg, och i dagarna gick nya bestämmelser igenom som tillåter visumfria vistelser även om man kommer landvägen.

Visumfria resor till Vitryssland – så funkar det

I januari 2017 undertecknade Vitrysslands president Aljaksandr Lukasjenko ett dekret, som går att likställas vid lag, som innebar att medborgare från totalt 80 länder, däribland Sverige, kan resa visumfritt i hela landet och stanna upp till fem dagar, som infattar ut- och inresedagarna. Dessa regler trädde i kraft samma år i februari och är enbart giltiga för de som reser in och ut med flyg till Minsk.

Stannar man över 5 dagar, eller om man reser från, till eller via Ryssland krävs dock fortfarande visum. Vid flygplatsen i Minsk behöver man även visa upp att man har en giltig reseförsäkring, pengar som motsvarar 46 rubel för varje dag, cirka 190 kronor, samt en returbiljett för att få komma in.  

Nya visumregler: Nu är det enklare att resa till Vitryssland
Minnesmärke över andra världskriget i Brest. Foto: Istock.

Visumfria resor på upp till 10 dagar 

Det som är nytt är att man numera också kan resa till Vitryssland utan visum med tåg eller buss, från gränser i Litauen och Polen. De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari 2018 och tillåter visumfritt resande för 10 dagar i särskilda regioner: Grodna och Brest. För detta alternativ måste man förutom pengar och reseförsäkring även visa upp att man har bokat resan, hotell eller aktiviteter genom en officiell resebyrå.   

Det innebär alltså att man antingen kan resa i de särskilda regionerna/oblaten i upp till 10 dagar om man kommer med tåg eller buss. Eller att man kan resa visumfritt i 5 dagar i hela landet om man anländer med flyg till Minsk.

Inför 2019, då Vitryssland är värd för Europeiska spelen, är det möjligt att landet förlänger rätten att vistas i landet utan visering i upp till 30, och till och med 90 dagar. Det rapporterar flera nationella medier. 

Saudiarabien öppnar upp för turister


Text: Johanna Jackson • 2018-01-22
BelarusNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen