Bali. Foto: Thinkstock.

Bali. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Nya lagförslaget i semesterparadiset: Fängelse för ogifta turister som delar rum

Stopp för kondomförsäljning och fängelse för par som delar rum utan att vara gifta. Det är några av förslagen när Indonesiens regeringen ser över landets brottsbalk.

Text: Johanna Jackson • 2015-09-18

Indonesiens regering håller på med en revision av landets brottsbalk. Det rapporterar Daily Mail och hänvisar till lokala medier.

Att bo tillsammans med sin partner innan giftermål har länge varit tabu i Indonesien, men i dagsläget är det inte olagligt. Men med det nya förslaget kan detta förbjudas. 

Lagarna som ses över handlar om allt från mord till utövandet av svart magi. Men även paragrafer som handlar om moraliska frågor som otrohet, sex utanför äktenskapet och öppen försäljning av preventivmedel som till exempel kondomer är under revision. 

Dels överväger man att införa fängelsestraff på upp till ett år för ogifta par som ertappas med att bo med varandra. Något som skulle gälla både för lokalbefolkningen och turister. Dels föreslås att maxstraffet för otrohet utökas från 9 månader till 5 år.

Förslagen har mottagits med stark kritik från både människorättsorganisationer och representanter i turistbranschen som befarar att de nya lagarna skulle slå hårt mot landets turism och ekonomi.

– Det kommer att få turisterna att fly. Och polis som gör räder på hotellen kommer skapa en rädsla hos människor. Det kommer att påverka ekonomin och allt annat på ett negativt sätt. Dessutom är det hela en privatsak, säger Dianto Bachriadi, medlem i landets kommission för mänskliga rättigheter.

Svenske Johan, 28, dog av dålig sprit på populär bar i Sydostasien

29 oväntade lagar du bör känna till på resan

Brasiliens första lagliga nakenstrand


Text: Johanna Jackson • 2015-09-18
Nyhet

Scroll to Top