Annons
Annons
Michaela Pechac med fästmannen Johan Lundin som dog av träsprit 2012 på en semesterresa till Indonesien. Foto: privat.

Michaela Pechac med fästmannen Johan Lundin som dog av träsprit 2012 på en semesterresa till Indonesien. Foto: privat.

Nyhet

Svenske Johan, 28, dog av dålig sprit på populär bar i Sydostasien

Nu vill fästmön Michaela varna andra turister – tror att dödsfallen kan öka efter ny regel.

Text: Johanna Jackson • 2015-06-17 Uppdaterad 2021-08-13

För tre år sedan när Michaela Pechac och hennes fästman Johan Lundin, som skulle ha fyllt 32 i år, anlände till Gili Trawangan, en populär backpackerdestination strax utanför Bali, trodde de att de hamnat i paradiset.

– Det var väldigt vackert med kritvita stränder och turkost vatten. Jag lade ut en bild på Facebook där jag skrev att vi mÙ?r fantastiskt och att detta är anledningen, med en bild på havet och stranden. 

En kväll bestämde de sig för att besöka Sama Sama, en reggae-bar som rekommenderas av guideboken Lonely Planet. De hade väldigt trevligt, pratade med personalen och sångaren och stannande till stängning. Vanligtvis brukade Johan föredra öl men just den här kvällen drack han Mojito, något som kort därefter skulle leda till hans död.

Redan när de gick hem så klagade Johan på att han mådde dåligt men det var inte förrän dagen efter som symtomen av metanolförgiftningen började visa sig på allvar.  

Svenske Johan, 28, dog av dålig sprit på populär bar i Sydostasien
Sama Sama är känd för sin livemusik och även den här kvällen var baren fullsatt. Foto: privat.

Johan sov mer än vanligt den dagen och var svår att väcka. Han sa att han kände sig konstig och när de gick ut för att äta klagade han över att han såg dåligt. Paret funderade över att uppsöka läkarvård men tänkte att Johan säkerligen skulle bli hemskickad igen med uppmaningen att dricka mycket och vila.

Vid midnatt vaknade Michaela upp av en duns. Johan hade vaknat och rest sig men föll ihop och började kräkas. När hon inte fick kontakt med Johan så förstod hon hur allvarligt läget var och hon skyndade sig ut för att hämta hjälp. Det fanns inga fordon tillgängliga så de fick lägga Johan på en hästkärra för att köra honom till den närmsta kliniken.

– När vi började åka såg jag att han inte andades längre. Jag greps av panik och tänkte att jag måste skärpa mig att jag kan rädda honom. Jag gjorde HLR utan resultat. På kliniken så försökte de återuppliva honom i ca 30 minuter. Jag förstod att han redan var död då hans hand var kall och läpparna blå.  

– Det var en mardröm utan dess like. Vi skulle gifta oss 2013 och planerade vårt bröllop på resan och nu var mannen i mitt liv död. 

Svenske Johan, 28, dog av dålig sprit på populär bar i Sydostasien
Johan och Michaela var förlovade och planerade att gifta sig sommaren efter. Foto: privat.

På kliniken sa läkaren att dödsorsaken var alkoholförgiftning och uttorkning. Just då i sorgen, förvirringen och förtvivlan reflekterade Michaela inte på att alkoholförgiftning slår till direkt och inte 30 timmar efteråt. Det var först under ett polisförhör på ön Lombok som metanolförgiftning nämndes och som Michaela började få klarhet i vad som hade hänt.

Just att det ofta misstas vid alkoholförgiftning, och att det inte går att skilja metanol från vanlig alkohol varken i smak, lukt eller utseende är några av sakerna som gör det så farligt.

 – Det går inte att se skillnaden på någon som fått för mycket eller som är förgiftad om inte personen blir blå i ansiktet. Får man inte någon som helst kontakt så tycker jag det är värt en tur till läkare, säger överläkare István Scabó vid Beroendecentrum Stockholm i en artikel från SVT. 

Symtomen är svåra att tyda och även små mängder av metanol, eller träsprit som det också kallas, kan orsaka permanenta skador på synen och hjärnan och i värsta fall leda till döden. Så lite som 4 cl ren metanol kan vara nog för en förgiftning.

Vad som kan visa om en person inte fått för mycket alkohol utan i själva verket har råkat ut för en metanolförgiftning är sämre syn och hyperventilering. Men dessa symtom kan komma så långt som upp till ett dygn efter och då har processen redan gått så långt att skadorna kan vara permanenta. 

Svenske Johan, 28, dog av dålig sprit på populär bar i Sydostasien
Michaela vill att folk ska ta riskerna på allvar. “Ingen ska behöva uppleva det jag fick uppleva”, säger hon.

Efter att Michaela kom hem skapade hon Facebooksidan A drink to die from för att nå ut till andra anhöriga till personer som drabbats och för att öka medvetenheten för riskerna. Det gav henne en mening när livet var som svårast.

– Vi hade ingen aning om att detta skedde i Indonesien. Vi var vana att resa och brukade kolla upp våra resmål. Det fanns tydligen en liten varning på UD:s hemsida som gällde lokalt inhandlad alkohol men vem förväntar sig att detta sker när du sitter på en av Asiens största reggaebarer? 

I april i år infördes ett säljförbud på öl och alkoholhaltiga blanddrycker i småbutiker i Indonesien. De kommer fortfarande att säljas, men bara på hotell, barer, restauranger och stormarknader.   

Förutom att ta med sig egeninköpt alkohol från Sverige eller från flygplatsen har turister länge sett öl som ett säkert alternativ. Men det nya förbudet – som gör att öl blir mindre tillgängligt – har skapat en oro för förgiftningarna kommer att Ù?ka och att fler personer kommer att bortse från riskerna med lokalt inhandlad sprit. 

– Det är en katastrof! Nu kommer försäljningen av utspädd sprit säkert att öka, säger Michaela Pechac.

Svenske Johan, 28, dog av dålig sprit på populär bar i Sydostasien
Johan med drinken som kom att bli hans död. Foto: privat.

Hon vill nu uppmana andra resenärer till att vara mer försiktiga och varna för riskerna med metanolförgiftning.

– Jag vill inte att någon någonsin ska behöva uppleva det jag fick uppleva, säger Michaela till Vagabond.

­– Visst är sannolikheten inte stor att det händer, men tänk om det händer just dig eller din vän? Alla vill kunna ta en drink i solen men ingen är nog villig att dö för den.

Fakta: Träsprit i Indonesien

Dödsfall på grund av metanolförgiftningar är inte ovanliga i Indonesien. Alkohol beskattas hårt i landet och därför är det vanligt med hembränning och illegala spritfabriker. 

Det finns inga officiella siffror på hur många som har dött av den dåliga spriten och man räknar med att mörkertalet är stort. De senaste åren har minst ett dussintals turister råkat ut för metanolförgiftning och enbart under förra året rapporterades ett 40-tal dödsfall bland lokalbefolkningen.

De fall som har rapporteras har främst inkluderat det lokala palmvinet Arak men även tillsynes oöppnade spritflaskor med andra spritsorter inhandlade i butiker kan rymma den förrädiska vätskan. I maj 2013 dog en 23-årig brittisk turist efter att ha inhandlat och druckit från en flaska gin som var märkt med en falsk etikett av ett känt märke.

I själva verket är det dock inte metanolen, som normalt används i tändvätskor och som lösningsmedel, som är i giftig i sig.

– Det farliga är när kroppen bryter ner metanolen och det bildas giftiga restprodukter, det är därför det kan dröja mellan 6-24 timmar innan symtomen visar sig, säger Christina Didner, informatör på Giftinformationscentralen. 

Som tidigare nämnt är det svårt att skilja “vanlig sprit” från träsprit men det finns några symtom som man ska vara vaksamma på:

  • Suddig syn eller blindhet
  • Extrem trötthet, och personen vill sova hela tiden
  • Förvirring eller yrhet
  • Dålig balans
  • Kräkningar eller diarré
  • Svåra smärtor i buken eller andra kroppsdelar
  • Huvudvärk
  • Onormal andfåddhet eller hyperventilering
  • Koma 

Misstänker man förgiftning ska man alltid och omedelbart kontakta sjukvård.

Dela gärna artikeln så att så många som möjligt vet om riskerna med dålig alkohol på Indonesien. 

Fler nyheter: 

 


Text: Johanna Jackson • 2015-06-17
NyhetIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top