Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Nyhet

10 renaste flygbolagen rankade

Lider du av renlighetsmani? Rynkar du på näsan åt tanken av att behöva använda flygplanstoaletten och är handsprit din bästa vän på resan? Då är den här undersökningen något för dig.

Text: Johanna Jackson • 2015-07-27

Den brittiska konsultfirman Skytrax undersöker kvalitet på flygbolag och flygplatser och deras årliga “World Airline Awards” är den största passagerarundersökningen i världen.   

Över 18 miljoner passagerare från världen över deltog i undersökningen och förutom att ranka världens bästa flygbolag och flygplatser fick respondenterna svara på frågor om renlighet och hygien bland de flygbolag som de rest med.  

Totalt 245 flygbolag fanns representerade i undersökningen och säten, mattor, väggpaneler och toaletter rankades baserat på hur rena passagerarna uppfattade flygbolagen. 

Resultatet talar klarspråk – har du bacillskräck ska du välja ett asiatiskt flygbolag.  

1. EVA Air
2. Singapore Airlines
3. ANA All Nippon Airways
4. Cathay Pacific
5. Asiana Airlines
6. Garuda Indonesia
7. Japan Airlines
8. Hainan Airlines
9. Korean Air
10. Hong Kong Airlines

En möjlig förklarning till varför samtliga flygbolag på topplistan är asiatiska kan vara vårens utbrott av MERS i Korea och Kina som kan ha lett till en ökat fokus på renlighet och hygien. Ett utbrott som skulle kunna spåras till ett flygplan skulle innebära stora ekonomiska förluster för flygbolagen, det skriver tidningen Fortune.

Som ett exempel på detta uppskattar den internationella flygbolagsorganisationen IATA att det senaste utbrottet av SARS ledde till att omsättningen minskade med 36 miljarder dollar – eller en tredjedel – för flygbolag i Asien och Stillahavsregionen.  

Läs även: 


Text: Johanna Jackson • 2015-07-27
Nyhet