Annons
Annons
Österrike kräver vaccin för barn

Österrike inför striktare vaccinationsregler för barn. Foto: GettyImages

Nyhet

Österrike inför striktare covid-regler: kräver vaccinbevis för barn

Har du planer på att resa till Österrike med familjen – nu behöver även barn uppvisa vaccinationsbevis.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-09 Uppdaterad 2021-11-11

Österrike är ett populärt resmål för de som vill ge sig ut i backen. Det är också ett land som för närvarande upplever en ökning av antalet coronafall, precis som i många andra europeiska länder. Utifrån en riksnivåmodell, som tar hänsyn till hur hårt belastad sjukvården är, har Österrike infört 2-G-regeln som innebär att alla personer över 12 år måste visa upp vaccinbevis eller intyg på att man är tillfrisknad när man besöker restauranger, barer, kultur-, fritids- och idrottsanläggningar, checkar in på sitt boende samt i alla gondolliftar.

Kort och gott, det betyder att ett negativt covidtest inte längre är tillräckligt inför en resa till Österrike i vinter, men på turistbyrån tror man att det inte kommer att störa resan.

– Turistbranschen är väl förberedd inför vintern. Och för alla som är vaccinerade kommer de nya restriktionerna inte att innebära några stora begränsningar för varken våra gäster eller anställda”, säger Lisa Weddig, vd för Österrikes Turistbyrå, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så förnyar du ditt vaccinationsbevis

Barn från 12 år erbjuds vaccination mot covid-19

I Sverige erbjuds alla barn, som är 12 år och äldre, vaccination mot sjukdomen. Det är varje region som ansvarar för att genomföra vaccinationen mot covid-19.

Läs mer på 1177!

Covid-19 vaccination för mindre barn

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten har godkänt Pfizer/Biontechs coronavaccin för åldersgruppen fem till elva år och inom EU utvärderar läkemedelsmyndigheten EMA vaccinet. Ett besked kan komma i december månad.

Om doserna sedan godkänns är det upp till Folkhälsomyndigheten att besluta om användningen. Enligt Dagens Nyheter stänger Anders Tegnell inte dörren för att yngre barn vaccineras i Sverige och säger att myndigheten kommer utvärdera behovet precis som för andra åldersgrupper.

– I grunden resonerar man alltid på samma sätt. Det handlar om att individen ska ha nytta med det här jämfört med de möjliga riskerna. Och nyttan blir lägre ju längre ned man kommer i åldrarna, säger han.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-11-09
NyhetVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen