Annons
Annons
Två person går in på restaurang

Efterfrågan på resor till Japan är stor, men många vill inte resa på paketresor. Foto: GettyImages

Nyhet

Strikta inreseregler i Japan kan komma att lättas

Japan hade som mål att nå 60 miljoner internationella besökare innan 2030, men idag ligger landet på på rekordlåga nivåer av inresande på grund av strikta inreseregler.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-13 Uppdaterad 2022-09-13

Brittiska BBC skriver att den biträdande statssekreteraren Seiji Kihara ska ha sagt till en lokal TV-station att en svag yen är “mest effektiv för att locka till sig inresande turism”. Det är nämligen så att den japanska valutan sjönk med 1,7 procent och landade på 140,76 mot dollarn, vilket är den svagaste nivån som uppmätts på 24 år.

Enligt Seiji Kihara skulle taket för dagliga inresande kunna lyftas inom en “inte så avlägsen framtid”.

Enligt The Guardian pressas myndigheterna av företag att lätta på inresereglerna till slutet av månaden. 2019 hade landet omkring 31 miljoner internationella besökare och förra året besökte rekordlåga 245 900 internationella resenärer landet.

Våren är en populär årstid för resenärer – frågan är om Japan kommer lätta på inresereglerna tills dess. Foto: GettyImages

Idag är det endast möjligt för turister att resa till Japan med arrangerade paketresor, eller på så kallade “self-guided tours” som organiseras av Japan-baserade resebyråer. Resebyrån ska ordna internationella flygresor, boende i Japan och det så kallade ERFS-certifikatet som krävs för visumansökan. Byrån ansvarar dessutom för resenärerna och ska ge tydliga instruktioner om smittskyddsåtgärder innan avresa och ska enkelt kunna kontakta resenärer när som helst under vistelsen och stödja dem i händelse av coronavirusrelaterade problem.

Problemet är att många resebyråer inte vågar ta risken att erbjuda “self-guided tours”. Om en resenär skulle bli sjuk kostar nytt boende, eventuell sjukvård samt administration gällande den personen. Dessutom är det så många regler och åtaganden som byråerna måste förhålla sig till att vissa tycker det är besvärligt och vågar inte riskera att något blir fel. När enskilda resenärer kan resa till Japan utan att varken paketresa eller self-guided tours är dock ovisst.

Svenska resenärer inresande från Sverige till Japan behöver inte längre ta ett covid-19 test på flygplatsen vid ankomst eller vara i karantän och det behövs heller inget PCR-test innan avresa om man fått tre vaccinationer. Du behöver uppvisa ditt vaccinationsbevis. I mars 2020 upphävdes rätten till 90-dagars viseringsfrihet för svenska medborgare, med andra ord behöver man ansöka om visum.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-13
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top