Annons
Annons
Parkerade elsparkcyklar i Paris

Till hösten 2023 kan hyrda elsparkcyklar vara ett minne blott i Paris. Foto: GettyImages/Chesnot

Nyhet

Paris förbjuder elsparkcyklar – 9 av 10 vill stoppa uthyrningen

Osäkert, ohållbart och nedskräpning – så ser Parisborna på urhyrning av elsparkcyklar. I en folkomrösning röstade 9 av 10 för att förbjuda dem i staden.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-04-03 Uppdaterad 2023-04-03

Paris var en av de allra första städerna i världen med att introducera elsparkcyklar till uthyrning 2018. Men det har varit allt utom friktionsfritt. Redan sommaren 2019 infördes olika lokala bestämmelser som bland annat bestod av en maxhastighet på 25 kilometer i timmen, böter för att åka på trottoarer, i parker och att åka två tillsammans, dessutom infördes krav på lyse fram och bak, reflex och ringklocka. Nyligen höjdes åldersgränsen till 18 år. Men irritationen bland många bestod.

I en folkomröstning som hölls söndagen den 2 april i Paris röstade nästan 90 procent av medborgarna för ett förbud mot batteridrivna elsparkcyklar, visade officiella resultat. Men valdeltagandet var lågt; under 8 procent av de röstberättigade visade sig rösta. Av de 1,38 miljoner människor som var röstberättigade deltog drygt 103 000, och av dessa röstade över 91 300 personer mot elsparkcyklar i staden.

Efter 1 september är detta ett minne blott, om man inte har en egen elsparkcykel – det är bara elsparkcyklas som hyrs ut som förbjuds. Foto: GettyImages

Trots att uthyrare som Lime, Tier och Dott försökt rikta sig till yngre kunder och uppmana dem att gå och rösta för elsparkcyklarnas överlevnad var det få som hörsammade detta. Nu ryker de förmodligen i höst!

– Parisborna har röstat emot att fortsätta med uthyrningen av elsparkcyklar. Vi kommer att respektera deras vilja. Från och med den 1 september kommer det inte längre finnas några elsparkcyklar att hyra via appar i Paris, sa Paris borgmästare Anne Hidalgo, som är en av dem som förespråkat ett förbud.

Enligt henne är elsparkcykeln varken ett hållbart eller säkert alternativ.

– Det är väldigt dyrt – fem euro för 10 minuter – det är inte särskilt hållbart, och framför allt är det orsaken till många olyckor, sa hon.

Dock kommer det fortsatt vara lagligt att använda en egen elsparkcykel i staden.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-04-03
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen